Karantén – Fontos tudnivalók és szabályok

covid-19 Hírek

A külföldről érkező magyar állampolgárok a határon orvosi vizsgálaton esnek át. Akik esetében a vizsgálat során nem merül fel a COVID-19 fertőzöttség gyanúja, azok járványügyi nyilvántartásba vételt követően, járványügyi hatósági megfigyelés keretében, házi karanténban kötelesek tartózkodni. A házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

A házi karanténba helyezett személyek ellátásáról, amennyiben rokonaik, ismerőseik erre nem képesek, az önkormányzatok kötelesek gondoskodni, a járványügyi szabályok betartásával. A házi karantén alá vont ingatlanokra a csatolt piros tábla kerül kihelyezésre.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt

  • otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el.
  • Otthonában vendéget nem fogadhat.
  • Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.
  • Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
  • A háztartási szemetet dupla zsákban köteles a kukába tenni.
  • Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtó előtt kontaktus elkerülésével átveheti a küldeményt.
  • Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától, ismerősétől, az önkormányzattól az ételt, gyógyszert, egyéb árut is, amit hoztak neki.

Nagyrédén tudomásunk szerint jelenleg három személy van hatósági karanténban, akik közül mindenki tünetmentes.

Önkéntes karanténban jelenleg 4 család van – az ő házukon nem látható piros tábla – őket a hatóság nem ellenőrizni, mert önkéntes alapon vállalták otthonmaradásukat. Önkormányzatunk az önkéntes karanténba vonult személyekről nem kap tájékoztatást, de nekik is segítséget nyújt, amennyiben jelzik igényeiket. Községünkben az elkövetkező időszakban minden bizonnyal lesznek majd további lakók is, akik az előírások pontos betartásával házi karanténba kénytelenek vonulni. Az ilyen házakban/lakásokban a csatolt táblát helyezik ki a járványügyi szakemberek, annak eltávolítását is csak ők végezhetik el. 

Nyugalomra és szolidaritásra szólítunk fel minden lakost! A hatóságok teszik a dolgukat, naponta kétszer, eltérő időpontokban ellenőrzik a karantén betartását. Önkormányzatunk minden segítséget megad a karanténban lévő személyek részére.

Arra kérjük a továbbiakban az érintett személyekkel egy háztartásban élőket, hogy ők is maradjanak önkéntes karanténban erre az időszakra.

Kérjük az érintettek családtagjait, ismerőseit, hogy ne látogassák meg őket, illetve ha mégis meglátogatták, akkor ők is maradjanak otthonukban két hétig!

Együtt érzünk a karanténba került személyekkel, gondoskodunk biztonságukról és ellátásukról. Józan, felelős magatartásra kérünk mindenkit, a házi karantén mindannyiunk egészségét szolgálja.

Kérünk továbbá mindenkit, hogy a március 28-tól elrendelt kijárási korlátozást szigorúan tartsa be! Amennyiben feltétlenül szükséges, kizárólag a jogszabályban megengedett és halaszthatatlan indokok miatt hagyja el otthonát!

Ezúton is felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a március 28-tól hatályban lévő kijárási korlátozásokat maradéktalanul tartsák be!

Továbbra is várjuk mindazok jelentkezését, akik a járványveszély idején az önkormányzat segítségét igénylik!

A 65 évnél idősebb nagyrédeiek jelzéseit elsősorban a Nagyrédei Gondozási Központ telefonszámain várjuk:  

  • 06-37/506-073,
  • 06-30/446-8472

A polgármesteri hivatal telefon-ügyeletéről itt tájékozódhatnak.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzanak magukra!