Harmadik hullám – Tavasszal is vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

covid-19
A nagyrédei polgármester által összehívott operatív tanácskozás a Covid-19 járvány kezdetén 2020. március 10-én

Az országos adatokból leszűrhető, hogy ismét országszerte növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Hogy egyszer vége lehessen az egy éve tartó helyzetnek, kiemelten fontos, hogy mindenki felelősen viselkedjen, saját és mások egészségének megóvása érdekében.

Hamarosan kerek egy esztendeje lesz annak, amikor operatív tanácskozást hívtam össze 2020. március 10-én a koronavírus-járvány miatt. Mint oly sok mindenkinek akkoriban, nekünk sem volt pontos képünk arról, hogy mivel is állunk szemben. Azt tudtuk, hogy veszélybe kerültünk és a veszélyt minden lehetséges módon csökkenteni kell – emlékeztetett Siposné Fodor Judit polgármester a tavalyi eseményekre. A „koronavírus-évforduló” kapcsán arról is beszélt: sajnálatos módon ismét romlik a helyzet, újra szigorú korlátozásokat, lezárásokat vezetett be a kormány, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki betartsa a korlátozásokat, s vigyázzon maga és mások egészségére.

– Nem tisztem az oltásra buzdítani, ki-ki saját belátása és felelősségérzete szerint kell, hogy meghozza a döntést ezzel kapcsolatban. Én már regisztráltam az oltásra. Abban bízom, hogy minél többen hoznak valóban felelősségteljes döntést – jelentette ki a polgármester. – Azt azonban, mint egy éve már folyamatosan, továbbra is tisztemnek tartom, hogy emlékeztessem és kérjem a nagyrédeieket: bármennyire is kimerültünk, belefáradtunk a korlátozásokba, abba, hogy nem folyhat normális keretek között az életünk, muszáj továbbra is fegyelmezettnek lenni és megtenni minden tőlünk telhetőt a fertőzés kockázatának csökkentésére.

A polgármester beszélt arról is: sajnálatos, hogy mint szinte minden más, a járvány és a védekezés kérdései is megosztottságot szültek és szülnek. A világban is, az országban is, és a legkisebb közösségekben is. Miközben a vírus nem válogat. Viszont mutálódik…

– Sajnos a tavalyi első hullámhoz képest sok tekintetben rosszabb helyzetben vagyunk. Akkor az akadozó információáramlás miatt berzenkedtünk. Most – már hosszú-hosszú hónapok óta – nulla információáramlás van az állami szervek és az önkormányzatok között. Nem tudunk a fertőzöttekről, nem ismerjük a pontos hivatalos települési adatokat – jegyezte meg, arra kérve mindenkit: aki segítségre szorul, vagy tud olyanról, akinek segítségre van szüksége, az jelezze az önkormányzatnak.

– Csak egymásra és magunkra számíthatunk. Mindannyian felelősek vagyunk magunkért és a környezetünkben élőkért is. Nagyréde az elmúlt egy évben bebizonyította, hogy képes ezt belátni és ennek megfelelően működni. Tudom, sőt megélem magam is, hogy egyre nehezebben viseljük a helyzetet. A maszkviselést, a kijárási és egyéb korlátozásokat és tilalmakat, hiányzik a megszokott életünk, hiányzik a szabadságunk. De sajnos életek is hiányoznak: nagyrédeiek, akik a vírusnak estek áldozatul. Mindent meg kell tennünk továbbra is, hogy ne veszítsünk el életeket. Rokont, barátot, szomszédot, ismerőst. Ez közös felelősségünk – húzta alá Siposné Fodor Judit.

Végezetül emlékeztetett arra is: az önkormányzat intézményei – a központi előírásoknak megfelelve – gyorsan reagáltak a „vírushelyzetre”, alkalmazkodtak és az egy éve tartó rendkívüli helyzetben is példásan látják el feladatukat. A dolgozók derekasan helyt állnak, gyakorta nem is kizárólag a sajkát posztjukon, hanem más feladatokban is – mikor mire van szükség. Mindezt elhivatottan teszik minden nap, az önkormányzatokat sújtó állami elvonások közepette is.

– Arra kérek mindenkit, hogy figyeljen magára és a környezetére. Aki segítségre szorul, az jelentkezzen nálunk – elsősorban a Nagyrédei Gondozási Központon keresztül –, hiszen, ahogy az elmúlt egy évben folyamatosan, úgy továbbra is minden segítséget megadunk a hozzánk fordulóknak – hangsúlyozta Siposné Fodor Judit polgármester.

A Nagyrédei Gondozási Központ elérhetőségei:

E-mail: gondozasikozpont@nagyrede.hu
Tel.: 06/30/446-8472

A polgármesteri hivatalban az ügyfélfogadás elsősorban telefonos és elektronikus formában zajlik, kérjük, használják ezeket
https://nagyrede.hu/onkormanyzat/kozerdeku-adatok/kapcsolat-szervezet-vezetok/