Határozott megelőző intézkedések

covid-19 Hírek
A nagyrédei polgármester által összehívott operatív tanácskozás a Covid-19 járvány kezdetén 2020. március 10-én

A polgármester kezdeményezésére megtartott operatív tanácskozáson döntöttek arról, hogy március végéig elmarad minden önkormányzati rendezvény – így a március 15-i megemlékezés és a március 14-i sportnap is.

A tanácskozáson Siposné Fodor Judit polgármester meghívására részt vett Csernyik Ottó alpolgármester, dr. Vanó Szilárd jegyző, Kolyvekné dr. Tóth Eszter Enikő háziorvos, dr. Kovács István háziorvos, Kovácsikné Groszmanek Krisztina óvodavezető, Patócs Viktória védőnő, Markó Anita, a közösségi színtér szakmai vezetője és Balázsné Kelemen Erika iskolaigazgató.

Elmaradnak a rendezvények

A március 13-ra meghirdetett ünnepi megemlékezés lemondása mellett döntöttek a tanácskozáson. Ugyancsak elmarad a március 14-re meghirdetett sportnap.

Arról is döntöttek, hogy március végéig a már meghirdetett egyéb önkormányzati rendezvényeket sem tartják meg, s ugyanezt javasolják azoknak a szervezeteknek, amelyek a következő hetekben jelentősebb létszámot vonzó programokat terveztek rendezni Nagyrédén.

A tanácskozáson részt vevő önkormányzati képviselők egybehangzóan döntöttek úgy, hogy a március 11-i képviselő-testületi ülést a polgármesteri hivatalban tartják meg, és nem a közösségi színtérben. Abban is egyetértettek, hogy bár az ülés nyilvános, a kialakult helyzetben az érdeklődők józan belátására bízzák, hogy részt kívánnak-e venni a képviselő-testületi ülésen.

Nincs zárlat, de fontos az óvatosság

A közösségi színtérben rendszeresen foglalkozásokat tartó közösségeket (művészeti csoportokat, civil szervezeteket, művelődő kisközösségekat) arra kérik, hogy március végéig függesszék fel a találkozásaikat.

A két háziorvos hangsúlyozta: a koronavírus különösen veszélyezteti az időseket, a valamilyen betegség miatt egyébként is gyengébb szervezetű személyeket, illetve az újszülötteket, kisgyermekeket. Épp ezért fokozott óvatosságra intettek mindenkit, azt kérve: lehetőség szerint minimalizálják a kontaktust a veszélyeztetett csoportokba tartozókkal – az ő érdekükben.

A tanácskozáson elhangzott az is: tény, hogy nincs ok pánikra, és tény, hogy egyelőre nincs sem Nagyrédén, sem térségünkben igazolt koronavírusos beteg. Azonban fegyelmezettségre és felelősségteljes viselkedésre van szükség ahhoz, hogy ne “robbanhasson ki” akár pillanatok alatt járvány. A doktornő hangsúlyozta: a koronavírus nagyon agresszíven terjed, sokkal agresszívebben fertőz, mint például az influenza, ezért nem szabad félvállról venni a megelőző intézkedéseket.

Mindenki felelős magért és másokért

A saját környezetében mindenki sokat tehet egy járvány kirobbanása ellen. A legfontosabb a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés, a zsúfolt helyek elkerülése. Ugyancsak fontos, hogy ha valaki koronavírus-fertőzésben érintett területen járt, akkor – ha tünetmentes is – igyekezzen megelőzni, hogy másokat megfertőzzön. Ennek alapvető módja a már említett gyakori – és helyes! – kézmosás, a fertőtlenítés, a személyes kontaktus kerülése. A vírus egy méternél kisebb távolság esetén már átkerülhet emberről emberre. Akár olyan emberről is, aki csak hordozza a vírust, de tünetei (még) nincsenek.

Korábban itt írtunk a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról