Nagyrédei Környezetvédők És Hagyományőrzők Egyesülete

A Nagyrédei Környezetvédők és Hagyományőrzők Egyesületét a civil erő hozta létre a környezet és a természet védelme, a kulturális örökség megbecsülése, hagyományaink ápolása, s továbbadása érdekében. Közös erőfeszítés azért, hogy a tagok és segítő önkéntesek ne csak szülőfalujuk, hanem a környék kulturális és társadalmi életének felpezsdítéséből is kivegyék a részüket.

Mozgalmunk szorosan együttműködik a helyi csoportokkal, szervezetekkel (vadásztársaság, hegyközség) és intézményekkel (óvodával, és általános iskolával) a nagyrédei önkormányzattal, valamint a térség hasonló nonprofit szervezeteivel és önkormányzataival is.

A kistérségi együttműködést jól példázza az a fél évtizedes múltú elektronikai hulladék-, és használt gumiabroncs-gyűjtési akció, melyhez a kistérség 10-12 települése rendszeresen csatlakozik, valamint csoportjaink kölcsönös közreműködése számos falunap kulturális programjain.

A hagyományőrzés ügyéért is a kezdetektől fogva síkra szállunk. Ezt példázza a helyi viselet rekonstruálása, a Zsellérház és több helyi műemlék gondozása, olyan hagyományőrző programok életre hívása, mint a legutóbbi, már az első alkalommal nagy sikert aratott Palóc Parasztolimpia is. Az útjára indított rendezvénysorozat alapötletét több más környékbeli település civil mozgalmait bevonva, ugyancsak egyesületünknél fogalmazták meg, egy Somogyból vett példa alapján, A finanszírozást és a szervezést is közösen végeztük, melyhez csatlakozott a Leader Helyi Akció Csoport is.

A Szent Imre Íjászkupa évek óta visszatérő nyári program már, az egyesületen belül működő negyven íjászt számláló Zöld Völgy Íjászai szervezésében. Ők azt tartják: a történelmi íjászat nem csupán sport, hanem a testet-lelket és a szellemet egyaránt megmozgató tevékenység, miközben megismerkednek őseink szokásaival, viseletével is. A zavartalan kikapcsolódásban semmi esetre sem elhanyagolható az ehhez rendelkezésre álló két és fél hektáros íjászpálya sem.

A fent említett íjászpályát és az egyesület székhelyéül szolgáló közösségi teret – melyet más közösségek is igénybe vehetnek ‑ szervezetünk tagjai több száz óra önkéntes munkával, pályázati forrásokból és támogatói felajánlásokból, saját kezűleg alakították ki és tartják fenn.

A legnehezebb feladat azonban továbbra is az emberek környezettudatosságra nevelése, a természet tiszteletben tartásának előmozdítása, szemben a fogyasztói társadalom üzenetével, amely arra szólít fel: vásárolj, fogyassz, dobd el, amit vettél. Valljuk, hogy a zöld gondolkodásra nevelést már a gyermekeknél el kell kezdeni, de az egész családot be kell vonni a fenntarthatóság ügyébe. Mindezt csak kreatív ötletek bevetésével lehet hatékonyan végezni, ennek jegyében hirdettünk már fotó- és rajzpályázatot, küzdünk a parlagfű térhódítása ellen és tervezzük egy kistérségi szintű energiahatékonysági program beindítását.

Mindezek mellett fontos feladatunknak érezzük Nagyréde szépítését, a patakok és tavak vízminőségének megőrzését, a helyi és térségi közösségek fejlődésének és együttműködésének elősegítését.

E terjedelem kevésnek bizonyulhat minden tevékenységünk részletes bemutatására, de reméljük, elegendő betekintést nyújthattunk az olvasók számára mindabba, ami itt éltet és mozgat bennünket, nagyrédei környezetvédőket, íjászokat és hagyományőrzőket.

Mészáros Tibor, elnök, Nagyrédei Környezetvédők És Hagyományőrzők Egyesülete

Web: www.nkhe.shp.hu E-mail: zoldvonal@gmail.com