Nagyrédei Asszonykórus

Az 1981-ben szerveződött kórus a Rédei Hűtőház, a termelőszövetkezet és az önkormányzat támogatásával alakult meg, tizennyolc taggal. A létszám máig szinte változatlan. Az alapítók közül ketten tagjai a csoportnak, ami azt is mutatja, hogy folyamatos és eredményes az utánpótlás biztosítása, s így a színvonal megőrzése.

A Nagyrédei Asszonykórus fő célkitűzése a nagyrédei, illetve a palóc hagyományok ápolása. Ezt tükrözi repertoárunk és viseletünk egyaránt.
Évente 8-10 fellépésen mutatkozunk be, próbáink hetente rendszeresen zajlanak. Ötször kaptuk meg a népzenei minősítő rendszer legmagasabb fokozatát, az Arany Páva minősítést, emellett 2008-ban Országos Nagydíjat kaptunk. Két alkalommal örülhettünk Nívódíjnak.
Számos rádiófelvétel készült a kórussal, a Duna TV is készített felvételt a csoporttal.

Az együttes fennállásának 25. évfordulójára megjelentetett kiadványunkban csaknem száz népdal lejegyzése szerepel. A “Nagyrédére két úton kell bemenni” című kiadvány Kalocsai Mária népdalénekes lejegyzésében és szerkesztésében tartalmazza az anyagokat, melyeknek hangzó változatát a 35. évfordulóra szeretnénk elkészíteni. A felvételek 80 százaléka már elkészült, a kórus legidősebb adatközlő énekeseivel, reményeink szerint hamarosan teljessé válik a felvétel-anyag.

2010-ben az asszonykórus legértékesebb dalcsokrait megörökítő CD-t jelentettünk meg.

Kalocsainé Csillik Mária
kórusvezető