Értéknap: legyünk rájuk büszkék

Értéktári hírek Hírek

Büszkék lehetünk az értékeinkre, és büszkék lehetünk a gyerekekre, akik fogékonyak ezekre az értékekre – ez a második Nagyrédei Értéknap legfőbb üzenete és tanulsága.

A Nagyrédei Értéktár azokat a helyi értékeket tartalmazza, amelyek a település életében, múltjában, jelenében és jövőjében egyaránt fontosak. Tárgyi és szellemi értékek, amelyeket elődeink vagy épp kortársaink hoztak létre, s amelyek méltók a minél széleskörűbb ismertségre, s arra, hogy Nagyrédét reprezentálják.

A Molnár József Művelődési Ház második alkalommal rendezte meg a nagyrédei értéktári vetélkedőt a Szent Imre Általános Iskola diákjainak. A település 7 helyszínén (Művelődési Ház, Iskola, Gondozási Központ, Óvoda, Zsellérház, Pincesor, Horváth Laura Emlékpark) 17 értéktárral kapcsolatos feladat várta a diákokat.

Az élő társasjátékban ezúttal nem csak a 8. osztályosok vettek részt.

Az alsó tagozatos osztályok versenyen kívül járták végig a feladatok helyszíneit, a versenyben az 5-8. osztályos tanulókból alakult 11 csoport vett részt.

A 7-9 fős csapatoknak kreativitásukat is meg kellett mutatniuk, hiszen feladatuk volt a Nagyrédéhez kötődő csapatnév választása és csapatkiáltás megfogalmazása is. A helyszíni feladatok megoldásához szükséges ismereteket a verseny előtti napon egy rendhagyó óra keretében sajátíthatták el a gyerekek a művelődési házban. A feladatokat könnyedén meg tudták oldani azok, akik nyitott szemmel járnak a településen és jó helyismerettel rendelkeznek.

– A játék legfőbb célja, hogy felhívjuk a figyelmet Nagyréde számtalan értékére, hogy a felnövekvő generáció minél jobban megismerje és megszeresse a települést – fogalmazott az Értéknap céljáról Markó Anita művelődésszervező.

A verseny rövid értékeléssel és eredményhirdetéssel zárult az iskolában. Minden versenyző emléklapot, édességet kapott a hosszú nap után. Két korcsoportban (5-6. osztály és 7-8. osztály) részesültek díjazásban a legtöbb pontot összegyűjtő csapatok. Az 5-6. osztályosok közül a 6. osztályos tanulókból álló “Laura-kör” (Kovácsik Kitti, Kovács Kata, Mészely Petra, Tenczel Fanni, Tóth Martin, Bolyki Dominik, Barabás Norbert, Fodor Erik) a 7-8. osztályosok közül pedig a 8. osztályos tanulókból alakult “Borlovagok” (Fodor Lívia Maja, Pappi Nóra, Herczeg Áron, Maksa Alexandra, Gál Szintia, Kandikó Júlia, Szitkó Cintia, Takács Barbara) nyerték meg a kvízjátékot.

Teljesítményükért oklevelet és a nagyrédei címerpajzsot ábrázoló, gravírozott ajándékot kaptak.

A Nagyrédei Települési Értéktárban jelenleg 63 tétel szerepel, de az Értéktári Bizottság még ebben az évben bővíteni kívánja a helyi értékek dokumentációját.
Terveik szerint az értéktári verseny célcsoportját is bővíteni szeretnék a jövőben.

Ennek “előfutáraként” június 20-án a Gondozási Központ is Értéknapot tart a művelődési ház közreműködésével, az iskolai értéknapon készült fotókból pedig egy kiállítást láthatnak majd az érdeklődők az általános iskola évzáróján.

– Köszönet illeti a rendezvény megszervezésében és sikeres lebonyolításában közreműködőket: a Bokréta nyugdíjas kört, a polgármesteri hivatal dolgozóit, a gondozási központ dolgozóit, Király Istvánné óvodavezetőt, az általános iskola és a napközi pedagógusait és munkatársait, a művelődési ház dolgozóit, valamint az önkormányzat anyagi, tárgyi és személyi támogatását – jegyezte meg Markó Anita művelődésszervező a rendezvény kapcsán.

Mint hozzátette: a legnagyobb elismerés természetesen a gyerekeket illeti, hiszen jól felkészültek az értéktárból, ügyesen teljesítették a nem is mindig egyszerű feladatokat. Mindeközben láthatóan jól is szórakoztak, s ez megerősíti a szervezők azon szándékát, hogy jövőre ismét lesz értéknap.

Ha érdekel, hogy mi mindent tartalmaz a Nagyrédei Értéktár, itt nézz szét!>>