Adni és kapni – értéket is lehet!

Értéktári hírek Hírek

Az iskolai értéknap sikere után a művelődési ház munkatársai a Nagyrédei Gondozási Központba is “elvitték a helyi értékeket”, de ott helyben is számos értékkel ismerkedhettek meg.

A Nagyrédei Települési Értéktárról, a nagyrédei hagyományokról, a helyi értékekről szólt a délelőtt 2017. 06. 20-án a Gondozási Központban.

– A közel 200 gyermeket megmozgató iskolai értéknap után furcsa helyzetbe kerültünk a művelődési házban az újabb értéknapra készülődve. A gondozási központ klubtagjainak létszáma jóval kevesebb, ez esetben nem kellett csapatokkal, állomásokkal készülni, hiszen nem versenyt szerveztünk. Mégis nehezebben ment a készülődés. A gyerekeknek új ismereteket tudtunk átadni az értéktári nap során, de vajon mi, fiatalok tudunk-e majd érdekességeket mondani az idősebb korosztály tagjainak? – fogalmazódott meg bennünk újra és újra a kérdés. Ekkor úgy döntöttünk, hogy nem csak megoldandó feladatokkal megyünk majd a Gondozási Központba, hanem érdeklődéssel és a kölcsönös tudásátadás céljával – mondta az esemény kapcsán Markó Anita művelődésszervező.

A Gondozási Központ munkatársai és a klubtagok szeretettel és izgalommal várták az értéknapot. Ízelítőt kaptak már az “Itthon, Nagyrédén” elnevezésű iskolai verseny kapcsán, mivel a Gondozási Központ volt a kvízjáték gasztronómiai feladatának helyszíne. Ekkor feleleveníthették emlékezetükben a görcsös bodak és a sótalan ízét és elkészítésének módját.
Ezúttal a helyi értéktárban is szereplő Benedek Gyümölcsfarm egyik terméke, házi málnaszörpje volt kínálaton.

Többféle feladattípus megoldása közben nosztalgiáztak és emlékeztek vissza a régi időkre a klub tagjai, de az értéktár újabb elemeivel is megismerkedhettek az értéknap résztvevői. (például: Lendvay Erika Anita író munkáival, jelenleg az értéktárban szereplő művészek, alkotók műveivel, helyi termelők és kézművesek termékeivel, sportolók eredményeivel, épületek új funkcióival…)

– Nagy öröm és jó élmény volt számunkra a délelőtt, amit a Gondozási Központban tölthettünk. A program eredményességének látható és hallható bizonyítékai is voltak, az arcokra kiülő mosolyok és a meghatódástól, emlékektől kicsorduló könnycseppek, a dalra fakadás és a táncra perdülés igazi elismerés volt számunkra, többet ért minden elmondott szónál – mesélte Markó Anita -. Emellett sok érdekes történetet, újdonságot is hallhattunk a már sokat tapasztalt helyiektől, tudásunk az értéktári anyagokkal kapcsolatban is bővült, valamint javaslatokat is megfogalmaztak az értéktár bővítésével kapcsolatban. A program végén az volt a jó hangulatú társaság kérése, hogy máskor is látogassunk el hozzájuk, a következő alkalommal pedig ők is hoznak majd nekünk gyűjtéseket, dalokat és fényképeket.