Újborok ünnepe – olaszrizling a legszebb rédei újbor

Hírek

A hagyományok tisztelete és egyúttal ápolása, valamint Nagyréde “boros” jellege egyaránt indokolja, hogy méltón megünnepeljük az új borokat, s mindezt – Szent Márton napjához közeledve – libaételekkel körítve tegyük – köszöntötte a művelődési házban egybegyűlteket Mészáros Éva, az intézmény vezetője.

Az immár második Márton-napi Újbor Ünnep a Szűcs Tibor természetfestő alkotásait Sipos Gábor nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a festő szenvedélyes vadász, s mindaz, ami a képeken látható, évtizedes megfigyelései eredménye, s mindegyiken átsüt a természet tisztelete és szeretete.
– Mindenkit megnyugtatok: nem vagyok művész. Próbálkozó ember vagyok, a képeimről a megfigyeléseim köszönnek vissza – erősítette meg maga az alkotó is, megköszönve a kiállítás lehetőségét. A tárlat november 20-ig látogatható.

Az est folytatásaként tizenhárom újbort kóstolhatott meg a nagyközönség, s az élvezethez felelősség is társult, hiszen egyúttal borbírálóvá is vált mindenki.
Az értékelőlapok összesítése után a legszebb újbornak kijáró elismerést olaszrizlingjével Balázs Zoltán érdemelte ki, így őt illeti az önkormányzat által felajánlott különdíj is.
A borversenyt a hegyközség szervezésében és a Szent Imre Borlovagrend segítségével bonyolították le.

A “borkorcsolyáról” az Innova Térségfejlesztő Szociális Szövetkezet gondoskodott, természetesen libás falatokat – libazsíros kenyeret, libatepertőt – kínálva.
Az est kulturális kínálata sem volt kevésbé vonzó: a Virtus kamara táncegyüttes Életfa című táncszínházi produkciójával járult hozzá ahhoz, hogy emlékezetes maradjon az újborok ünnepe.