Új év, új esélyek – és új utak, beruházások

Hírek

Az elmúlt három év eddigi mérlege több mint 460 millió forint. Ennyi pénz érkezett, illetve érkezik a településre. A fejlesztések közül több is idén valósul meg.

– Tavaly év végén kaptuk a hírt, hogy nyert az a 120 millió forintos pályázatunk, amely a fiatalok helyben maradását hivatott segíteni. Az Esély-otthon pályázat keretében több önkormányzati lakás illetve ingatlan teljes felújítása történik majd meg, emellett a 16-35 éves korosztály számára rengeteg képzés, tréning és támogatási lehetőség szerepel a programban, a vállalkozóvá válást segítő kurzusoktól kezdve olyan konkrét anyagi támogatásokig, amiket a célcsoportba tartozó fiatalok vehetnek igénybe meghatározott feltételekkel. Ezen támogatások összege akár havonta bruttó hetvenötezer forint is lehet fejenként – sorolta a polgármester. Mint hozzátette: a pályázat, s így a program is nagyon sokrétű és összetett, az érintettek minden egyes részletről alapos tájékoztatást fognak kapni, célzottan, esetenként személyre szabottan. Reményét fejezte ki, hogy a valóban páratlan lehetőséggel sokan élni fognak, és így a projekt eléri a célját: Nagyréde “népességmegtartó képessége” erősödni fog, magyarul a fiatalok helyben találnak lehetőséget és hosszú távú terveiket itthon valósítják majd meg.

– Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy Nagyrédén az egyik legégetőbb probléma a belterületi utak állapota. Az idei év ebben is komoly előrelépést hoz: tízmillió forintos támogatással – és 5,5 millió forint saját pénz felhasználásával – a Fő út páratlan oldalán végre fel tudjuk újítani a parkolókat, illetve letérkövezni a járdát. Fontos elmondani, hogy ez a pályázatunk harmadik beadásra nyert, ezért is – mint az egyéb támogatásokért – köszönettel tartozunk a térség országgyűlési képviselőjének, Szabó Zsolt államtitkár úrnak, a siker érdekében nyújtott segítségéért – fogalmazott a polgármester.

– A legfontosabbat hagytam a végére: saját pénzünkből csaknem harminc millió forint értékben építünk idén utakat: a nagyon hosszú ideje vállalhatatlan állapotú Horváthkert-út, a Gyöngyösi út felső része melegaszfaltot, a Haladás-köz mart aszfaltot kap. Úgy gondolom, az ott élők “kiböjtölték” az útfelújítást, ám a három éve tartó feszes és fegyelmezett gazdálkodásunk révén mostanra jutottunk el oda, hogy nem hitelek felvételével, hanem saját erőnkből tudjuk ezeket a beruházásokat megvalósítani, nem adósítva el a falut hosszú évekre – mint történt az az Atkári és a Gyöngyösi út esetében, amelyek terheit még 2020-ig nyögi a falu, és nagyjából egy harmadik út felújításának teljes költségét viszi el a hitellel járó többlet-kiadás – magyarázta a polgármester.

– A Fáy-kastély teljes felújítása idén megkezdődik és be is fejeződik, a beruházás révén – amelyhez több mint 86 millió forint pályázati pénzt nyert Nagyréde – egy olyan komplexummal gazdagodik a falu, amely a térségben is páratlan lehetőségeket kínál majd – fogalmazott Siposné Fodor Judit polgármester. Mint arról már többször írtunk, egy többfunkciós kulturális és közösségi tér kialakítása történik meg a kastélyban, melynek parkja is megújul, pontosabban egy angolpark épül a kastély kertjében.
Ugyancsak idén készül el – teljes pályázati támogatással – a helyi piac, ahol helyi termelők számára nyílik lehetőség termékeik árusítására, s a létesítmény emellett rendezvények, közösségi események lebonyolítására is alkalmas lesz.
Ugyancsak 100 százalékos támogatással épül meg a kerékpárút 62 millió forintból, melynek során a Haladás utat 6 méteresre szélesítik.

Azt már csak a “fontos apróságok” között említette, hogy Gyöngyöstarjánnal konzorciumban egy településenként tízmilliós pályázatot nyert Nagyréde, melynek révén mindkét falu egy-egy nyolcvan lőerős traktort és kiegészítő eszközöket vásárolhat, utóbbiakat közösen fogják használni. Ehhez a gépvásárláshoz Nagyrédének 2,5 millió forint önerőt kell biztosítania.

Szintén örömteli hír, hogy a háziorvosi praxisok is pályázati támogatáshoz jutottak, 110 millió forint értékben, Gyöngyöspatával és Göyngyöstarjánnal közösen pályáztak, és mindkét nagyrédei körzet több millió forintot fordíthat egészségmegőrzési programok megvalósítására.

A nyertes pályázatok nem mindegyike nyújt teljes támogatást, azonban az önkormányzat a szükséges önerőkkel rendelkezik, így a beruházások megvalósulását nem fenyegeti veszély. S mindezt úgy, hogy nem terheli a következő esztendőket (újabb) hitelek miatti kötelezettségvállalás, az előző ciklusban vállalt hitelek visszafizetése pedig ugyancsak biztosított.

– Ahhoz képest, hogy 2014-ben az első falugyűlésen azt montam: az első három év a túlélésről fog szólni, a majd’ félmilliárdos pályázati forrás, és az ennek – valamint a saját megspórolt pénzünknek – köszönhető beruházások, fejlesztések mindenképpen reménykeltőek és jogos büszkeségre adnak okot. Egyúttal köszönettel is tartozunk mindazoknak, akik munkájukkal és segítségükkel hozzájárultak terveink megvalósításához. A pályázatokat elkészítő kollégáknak, Szabó Zsolt államtitkár úrnak, s mindazoknak, akik munkájukkal nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy Nagyréde felelős gazdálkodással működve fejlődési pályán maradhasson – szögezte le végül a polgármester.
Megjegyezte azt is: bár 2018 a nagy beruházások évének ígérkezik, azért feladat, fejlesztési igény – és terv – még marad bőven a következő esztendőkre is, épp ezért a forrásszerzési és a tervezési munkában is az eddigiekhez hasonló aktivitással igyekszik eredményeket elérni az önkormányzat.