Örömmel fogadtak, szívesen várjuk őket

Hírek

Testvértelepülési együttműködés szándékával érkezett Nagyréde küldöttsége a szlovákiai Peredre, hogy közösen ünnepeljenek a helyiekkel a peredi csata évfordulóján.

Egy pályázati lehetőséget kihasználva döntött úgy Nagyréde képviselő-testülete, hogy a szlovákiai Pered községgel testvértelepülési kapcsolatot alakít ki. A szándékot a döntően magyarok lakta szlovákiai település vezetése örömmel fogadta, s a hét végén megtörtént az első személyes találkozás is: Nagyréde küldöttsége Peredre látogatott, ahol a település legjelentősebb ünnepét tartották. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik fontos eseménye, a peredi csata évfordulóján megemlékezést és egyúttal falunapot rendeztek – mint már sok-sok éve.

Pered polgármestere, Borsányi Gyula barátsággal és szívélyesen üdvözölte a nagyrédeieket, s ugyanígy a helyi képviselő-testület tagjai, valamint az intézmények vezetői is érdeklődéssel és nyitottan fordultak a rédeiek felé. Többen kifejezték örömüket, hogy épp rájuk esett a választás, és – bár az első látogatás természetesen “csak” a kapcsolat személyes felvételét szolgálta – ünnepi köszöntőjében Borsányi Gyula már úgy üdvözölte Nagyréde küldöttségét, hogy kijelentette: ez az a magyarországi település, amellyel a jövőben testvértelepülési megállapodást fognak kötni.

Nagyréde képviseletében Siposné Fodor Judit polgármester koszorút helyezett el a peredi csata emlékművénél, majd a küldöttség részt vett a díszünnepségen, illetve az azt követő falunapi programokon is.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani vendéglátóinknak, s bízunk abban, hogy meghívásunkat elfogadva hamarosan Nagyrédén üdvözölhetjük Pered képviselőit.

A kötetlen megbeszélésen – amely a testvértelepülési megállapodás nem hivatalos előkészítéseként is szolgált – mindkét fél kifejezte azon szándékát, hogy valóban élő és a települések lakosainak minél szélesebb körét érintő együttműködést szeretnének kialakítani, olyan közös projektekkel, amelyekbe bevonják a civil szervezeteket, intézményeket és a helybéli polgárokat, azok minden korosztályát egyaránt.