Májusfa – az együvé tartozás szalagjaival

Hírek

Első alkalommal, de remélhetően egy sok-sok évig tartó hagyomány kezdeteként díszítettük fel ma a falu májusfáját a Gondozási Központban.

– Van olyan szalag, amit Budapestről küldtek, de akad olyan is, amit reggel a postaládánkban találtunk. És sokan jöttek el személyesen, örülünk, hogy együtt lehetünk velük, mindenkinek köszönjük, aki hozzájárult a közös májusfánk feldíszítéséhez – köszöntötte Pardi Beatrix, az intézmény vezetője az egybegyűlteket. Mint mondta, a hagyomány szerint májusfát a legények állítottak, ezzel (is) udvarolva szívük hölgyének. Ezúttal egy kicsit más a cél, hiszen a kezdeményezéssel egy újabb példáját szeretnék adni annak, hogy Nagyréde közössége összetartó, s ezt az összetartozás és sokszínűséget jelképezik a feliratokkal ellátott szalagok.

Az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek, családok, társ-intézmények képviselői eztán felkötötték a szalagokat a falu májusfájára, majd némi vendéglátás mellett kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program.

A hagyományteremtő célú májusfa díszítés alkalmat adott arra is, hogy az önkormányzat nevében Siposné Fodor Judit polgármester köszöntse Mészáros Benjámint, avagy Béni bácsit, akiről az önkormányzat megbízásából portréfilm készült.

– Ez a film egy sorozat második darabja, hiszen Balázs Miklós Kankara filmjéről se feledkezzünk meg. Az a célunk, hogy összegyűjtsük és megörökítsük azokat az értékeket, történeteket, embereket, akik sokat jelentenek Nagyréde életében. A film hamarosan elérhető lesz a széles nagyközönség számára is – mondta el a polgármester átadva Béni bácsinak a saját példányát a filmből.

A főszereplő – aki a napokban töltötte be 79. életévét – köszönetképp természetesen verssel hálálta meg a figyelmességet.