Költségvetés: takarékosan, munkahelyeket megőrizve

Hírek

Nagyréde képviselő-testülete elfogadta a község 2015-ös költségvetését. A fő szempont a takarékosság, a bevételek növelése, egyúttal a munkahelyek megőrzése. Magyarán: létszámleépítés nélkül megtartani az egyensúlyt, ellátni a feladatokat.

A költségvetés főösszege 397.8 millió forint, ennyiből gazdálkodik 2015-ben Nagyréde.
– Takarékos, a kiadások ésszerű kordában tartására, a bevételek növelésére helyezi a hangsúlyt az idei költségvetés. Fontos, hogy a nehéz helyzet ellenére az önkormányzat nem tervez létszámleépítést, és a dolgozók cafeteria-juttatását sem csökkentette, mert úgy ítélte meg, hogy az jelentős jövedelemcsökkenést okozna – mondta el a 2015-ös büdzsé kapcsán Siposné Fodor Judit polgármester.
Mint hozzátette: ez azzal is járt, hogy a civil szervezetek támogatását a korábbinál alacsonyabb összeggel tervezték be a költségvetésbe, amely a jelenlegi adatok alapján szűk mozgásterek biztosít, ám optimális esetben év közben történhetnek pozitív változások.

A 2015. január elsejétől bevezetett építményadó 10 millió forint bevétellel szerepel a büdzsében, mivel a költségvetés tervezésekor még nem zárult le az adó alá történő bejelentkezés határideje. Az eddig beérkezett bevallások alapján a tervezettnél várhatóan magasabb összeg folyik majd be.
Az új adónem kapcsán a polgármester ismét elmondta: átmeneti intézkedésnek tekintik, reményeik szerint jövőre mindenképp csökkenteni, lehetőség szerint eltörölni szándékoznak az építményadót.

A 2015-ös költségvetésbe Nagyréde betervezte ötven millió forint fejlesztési hitel felvételét, ami az “örökül kapott” lezáratlan beruházások rendbetételéhez szükséges.
– A belügyminisztérium illetékes államtitkára, a megyei kormányhivatal vezetője, valamint Szabó Zsolt államtitkár úr is osztja azt a véleményt, hogy Nagyréde gazdálkodásának rendbetételéhez indokolt a hitel felvétele, s most, hogy a képviselő-testület döntött a hitelfelvételi szándékról, bízunk benne, hogy a kormányzattól zöld utat kapunk erre. Ezzel “lélegzethez” jutunk, s bár feszes és szigorú gazdálkodású évnek nézünk elébe, de egyenesbe jön Nagyréde – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva, hogy bíznak az állami segítségben.

A képviselő-testület további döntéseiről, egyebek mellett a települési támogatásokról itt olvashat>>