Elkészült Nagyréde pénzügyi átvilágítása

Hírek

A pénzügyi átvilágítás során felfedett és napvilágra került hibák rendkívül kritikussá teszik az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének teljesülését, a település működését, pénzügyi egyensúlyát és nagymértékben meghatározzák későbbi jövőképét.

Nagyréde új képviselő-testülete mintegy 130 millió forint hiánnyal vette át a község gazdálkodását, a hiány az előző vezetés fedezet nélküli kötelezettségvállalásaiból, illetve hónapok, sőt esetenként évek óta görgetett szállítói tartozásokból áll össze. A hiány nagyobb része fejlesztésekhez, beruházásokhoz kötődik, de jelentős – mintegy 30 millió forint – a működési hiány összege is.
Az új önkormányzat Fekete Iván kamarai tag könyvvizsgálóval készíttette el a 2010-2014 közötti időszak vizsgálatát. Ennek során számos olyan szabálytalanságra derült fény, amelyek miatt Nagyréde Község Önkormányzatának gazdálkodása sok tekintetben nem felelt meg a törvényi előírásoknak sem.

– Különösen érthetetlen a kialakult helyzet annak tükrében, hogy az önkormányzatnak 2014. január elsején még nem volt hitele – az adósságkonszolidációnak köszönhetően -, és 2014. szeptember 30-ig mintegy 100 millió forint adóbevétel érkezett a község számlájára. Az előző vezetés felelőtlen gazdálkodása, különösen az idei évben tett vállalásai és költekezése azonban kilátástalanná tette a falu pénzügyi helyzetét – mondta Siposné Fodor Judit polgármester.

Szavai szerint jelenleg a “tűzoltás” napjait éli Nagyréde, a község vezetése tárgyal a szállítókkal, hitelezőkkel, lépéseket tett az elmaradt – több tízmilliós – adóbevételek behajtására. Emellett 2015. január elsejétől az idegenforgalmi adó emelésére és új adónemként a lakóingatlanokat nem érintő építményadó bevezetésére kényszerül, továbbá állami segítséget kért ahhoz, hogy úrrá tudjon lenni az előző vezetés által hátrahagyott problémahalmazon.

– Új, törvényes, tiszta és átlátható alapokra kell helyeznünk Nagyréde gazdálkodását, a jogszabályoknak mindenben megfelelő rendet kell kialakítanunk a pénzügyekben. Ez a munka elkezdődött – hangsúlyozta Siposné Fodor Judit polgármester.

Nyomatékkal jelentette ki azt is: a képviselő-testület elkötelezett a falu pénzügyi helyzetének rendbetétele, a hivatal működésének törvényessé tétele, az anomáliák felszámolása, a jogos tartozások kifizetése mellett. Az “örökség” azonban várhatóan évekre meghatározza Nagyréde mozgásterét.

Nagyréde könyvvizsgálói jelentés 2010-2014
Hírlevél – Lakossági tájékoztató az átvilágításról