A falugyűlésen történt

Hírek

Megtelt a művelődési ház a rendkívüli falugyűlésre. A résztvevők higgadtan fogadták a polgármester ismertetőjét a kialakult helyzetről, s tették fel a lehetséges megoldásra vonatkozó kérdéseiket.

– Súlyos, de nem reménytelen. Meg fogjuk oldani, mert meg kell oldani. És meg lehet oldani – így foglalta össze a falugyűlés elején Siposné Fodor Judit polgármester Nagyréde pénzügyi helyzetét. A fórum során többen úgy vélték: ha a polgármester ilyen bizakodó, akkor talán nem is olyan nagy a baj. A polgármester emiatt többször elmondta: nem elbagatellizálni szeretné a problémát – 130 millió forint mínusszal küzd a falu -, ám a feladat az, hogy megőrizzék Nagyréde működőképességét, elkerüljék az adósságrendezési eljárást.

A lakosságot tájékoztató hírlevélben foglaltakat több ponton kiegészítette, tudatva egyebek mellett, hogy az egészségház kivitelezőjével előrehaladott tárgyalások folynak a beruházás kifizetésének ütemezéséről, s ha megszületik a megegyezés, akkor remélhetően januárban birtokba veheti a falu a létesítményt.
Hasonló a helyzet az útépítést végző céggel, amellyel szintén folynak a tárgyalások a kifizetés ütemezéséről.
A ravatalozó kivitelezőjével a szabályszerű elszámolás érdekében szintén tárgyal a falu vezetése, erre az ügyre napokon belül pontot kell tenni – közölte a polgármester.
Mint ismert, a vállalkozót korábban már kifizette az önkormányzat, azonban a kifizetés nem felelt meg a pályázati feltételeknek. Emiatt, amíg nem rendeződik a kérdés, a falu nem jut hozzá az egyébként elnyert pályázati támogatáshoz.

A Fáy-kastély ügyét tovább árnyalja, hogy a műemlékvédelmi hatóság jelezte: a tervek nem felelnek meg az elvárásainak.

– Újra, illetve átterveztetjük a beruházást, immár előre egyeztetve a műemlékvédelemmel, és nem utólag várva, hogy mit szólnak hozzá… – jegyezte meg a polgármester, aki szerint a módosított tervek alapján több ütemben újulhat meg a Fáy-kastély, úgy, hogy az elnyert pályázati támogatás sem megy veszendőbe, illetve a pályázó hagyományőrző egyesület sem szenved hátrányt. Ez azért fontos, mert ha a beruházás meghiúsul, azzal az egyesület kizárja magát a további pályázati lehetőségekből.

A mintegy 30 millió forintos működési hiány kapcsán a polgármester megismételte: vannak 2012-es és 2013-as kifizetetlen számlák is, sőt, legutóbb egy – az állammal szemben fennálló – 2009-es tartozásról értesültek.
– Ez utóbbi Pajtók Gábor kormánymegbízott úr ajánlotta a figyelmembe, amikor személyes találkozón tájékoztattam Nagyréde igen nehéz helyzetéről – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: igen kellemetlen rendre szembesülni újabb és újabb tartozásokkal.
A kormánymegbízottal folytatott beszélgetés kapcsán egyébként bizakodásának adott hangot, hiszen a kormánymegbízott biztosította arról, hogy a kormányhivatal támogatni fogja Nagyréde törekvéseit a helyzet rendezésére.

– A legfontosabb és legsürgetőbb teendő, hogy előteremtsük azt a 26 millió forintot, amit december 31-ig kell visszapótolnunk a folyószámla-hitel törlesztésére. Ha ez nem sikerül, zárolják a számláinkat, aminek beláthatatlan következményei lesznek – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: december 22-én még 6 millió forint hiányzik a visszapótláshoz.

A következő feladatként a kormány támogatásával hosszú lejáratú hitel felvételét említette, amellyel “levegőhöz jut” a falu, és a “tűzoltás” után a szigorú, következetes és szakmailag megalapozott gazdálkodás időszaka következhet. Ilyen feltételekkel meglátása szerint két év alatt rendbe tehető a falu kasszája, kifizethető a felhalmozott tartozás – amennyiben mindenkivel sikerül megegyezni az ütemezésről.

– Olyan ez, mint a család gazdálkodása: nem szabad többet költeni, mint amennyi van – mi ehhez fogjuk tartani magunkat – szögezte le a polgármester.

A jelenlévők kérdéseire, felvetéseire válaszolva elmondta: a jövő évi adóból 27 millió forintot már beszedett az előző községvezetés – és el is költötte -, így márciusban a “megszokott” 40 helyett csupán 13 millió forint adóbevételre számíthat a falu.
– Biztos, hogy 2015-ben egy fillér 2016-os adót nem fogunk beszedni előre, hiszen ilyen igen veszélyes eszközzel nem lehet az idők végezetéig élni, ráadásul a problémát nem oldja meg, csak tovább görgeti – fűzte hozzá Siposné Fodor Judit.

Kérdésekre válaszolva beszélt arról is: az önkormányzat működésének ésszerűsítésével, a feladatok átszervezésével igyekeznek hatékonyabbá tenni a munkát, hiszen sok olyan feladat van, ami nem elsősorban pénz kérdése, ezekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.
– Amit csak lehet, magunknak kell megoldani, ezzel is csökkentve a költségeket – foglalta össze, hozzátéve, hogy a kialakult helyzetben nagyívű fejlesztésekre a következő két évben biztosan nem vállalkozhatnak.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a polgármesteri tisztség átadás-átvételekor az előző polgármester úgy nyilatkozott, hogy az Ipari Park pályázata nincs beadva, a polgármester azt saját szellemi termékeként, magántulajdonként tartja számon, s mint ilyet, a falu megvásárolhatja.

Szó esett az adótartozásokról, a legnagyobb tartozó a felszámolás alatt álló Szőlőskert Zrt., de több cég tartozik több mint egy év óta. A nevük nyilvánosságra hozatala – mint más települések példája mutatja – jogilag aggályos, ezzel együtt a lakossági felvetésre a polgármester úgy reagált: ha erre lesz szükség a behajtáshoz, akkor akár ezt is megteszik. Egyelőre azonban a törvényes eszközökkel kezdték meg a tartozások évek óta elmaradt behajtását.

Többen felvetették, hogy az előző polgármesterre és képviselő-testületre, illetve a jegyzőre próbálja a felelősséget hárítani az új vezetés, ennek kapcsán a polgármester leszögezte: a kampányban megígérte az átvilágítást és a falu tájékoztatását, az ígéretet pedig be kell tartani. Többször felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy ne személyeskedjenek – nem is tették -, különösen ne a távol maradottakkal szemben, hiszen a megoldást, és nem bűnbakot kell keresni. Ezzel együtt az is igaz, hogy a tényeket viszont joguk van tudni az embereknek.

Siposné Fodor Judit polgármester még a fórum elején bejelentette: az előző polgármester szórólapjára érdemben nem lehet reagálni, hiszen a könyvvizsgálói jelentésben foglaltakra nem ad választ, pusztán személyeskedik.
– Mivel személyemben is megsértett, magánemberként elégtételt fogok venni. Sérelemdíjként azt a 3,5 millió forintot követelem, amit szabadságmegváltás címén kellett kifizetnünk Balázs Józsefnek, 165 nap ki nem vett szabadságért. Ez azt jelenti, hogy a négy éves ciklusában egyetlen napot sem volt szabadságon – közölte Siposné Fodor Judit, hangsúlyozva azt is: ha megnyeri a pert, akkor a pénzt a Fáy-kastély beruházásához, illetve az iskola korszerűsítéséhez ajánlja fel.

Kolyvekné dr. Tóth Eszter Enikő képviselő-asszony, a pénzügyi bizottság korábbi elnöke arról beszélt: az előző ciklusban is felelős döntések születtek.
– Az elénk tárt dolgokból úgy láttuk, hogy a beruházások megvalósíthatók, meglesz rájuk a fedezet, bíztunk a polgármesterben, hogy megoldja, mert mindig megoldotta – mondta a képviselő-asszony, megjegyezve azt is: embereknek a 130 millió forintos hiány talán nagynak tűnik, de a falu 2,4 milliárd forintos költségvetéséhez kell mérni.
Siposné Fodor Judit ennek kapcsán megjegyezte: sajnos nem 2,4 milliárd, hanem megközelítőleg félmilliárd, vagyis 500 millió forint a falu éves költségvetése. És ebből hiányzik most 130 millió.

A higgadt hangvételű fórum végeztével a helyiek közül nagyon sokan aláírták azt a nyilatkozatot, amely szerint kifejezik reményüket, hogy a pénzügyi helyzet megoldásához “segítő kezet nyújt Magyarország kormánya.
Közös érdekünk, hogy eggyel több település működhessen átláthatóan és törvényesen Magyarországon, mindannyiunk szeretett hazájában” – olvasható a nyilatkozatban.