Elhunyt dr. Fejes András (1946-2020)

Hírek

Elhunyt dr. Fejes András klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, parasportoló, paralimpikon.

Dr. Fejes András Gyöngyösön végezte általános és középiskolai tanulmányait. A kiváló diák mindvégig nagy sikerekre esélyes sportoló volt. Évtizedekig tartotta az országos serdülő kalapácsvető csúcsot.
Ám 17 évesen balesetet szenvedett, azóta kerekesszékben élt. Az ausztriai rehabilitáció során ismerkedett meg a mozgássérültek sportjával, és mozgássérültként is tovább sportolt.
Első eredményeit asztaliteniszben szerezte, 1966-ban európai első, majd a világbajnokságon harmadik helyezést szerzett. 1967-ben Eb-n és vb-n egyéniben és párosban is első lett.
Az 1970-es években a világ legjobb parasportolói közé tartozott. Ötször nyert Európa-bajnokságot, kétszer világbajnokságot, majd 1972-ben Heidelbergben megszerezte hazánk első paralimpiai érmét.
A nyugat-európai mozgássérült sportélet tapasztalatain felbuzdulva 1970-ben részt vesz a Halassy Olivérről elnevezett budapesti sportegyesület megalapításában.

Az ELTE pszichológia szakát „summa cum laude” eredménnyel végezte el, 1978-ban kandidátusi tudományos fokozatot szerzett.
Szakmai tevékenysége elsősorban – Európában úttörőként – a testi sérült emberek összetett lélektani nehézségeinek feltérképezésére és csökkentésére, a társadalmi újra-beilleszkedés problémájának tisztázására irányult. E témákban magyar, német, orosz, angol, román és dán nyelven nyolc könyve, és több mint 200 szakközleménye, referátuma jelent meg.
Tíz éven át volt az ENSZ képviselettel is rendelkező Nemzetközi Rokkantszövetség (FIMITIC) elnökségi tagja.

Megbecsülése és tisztelete jeléül Gyöngyös önkormányzata dr. Fejes Andrásról nevezte el a város sport- és rendezvénycsarnokát.

Díjai, elismerései:

„Gyöngyösért” érdemjelvény” (1968)

Jó tanuló-jó sportoló. Örökös Vándordíj ELTE (1971)

Semmelweis díj (1974)

Munka érdemrend arany fokozata (1985)

FIMITIC érdemérem (1986)

Vezekényi díj (2000)

Csik Ferenc díj (2001)

Paralimpiai Érdemérem (2002)

„Pro Civitate” – Gyöngyös város díszpolgára (2003)

Vas Imre emlékérem (2005)

Certificate of Appreciation, IPC (2006)

Olimpiai Akadémiai Érem (2006)

Magyar Arany Érdemkereszt (2018)

Nagyréde közössége egy kiváló embertől búcsúzik, emlékét kegyelettel és szeretettel őrizzük!