A fertőzöttségi adatok nyilvánosságáról

Hírek

Siposné Fodor Judit polgármester közleménye a helyi koronavírus-fertőzöttségi adatok közzététele kapcsán.

Tisztelt Nagyrédeiek!

Több lakossági és újságírói megkeresés érkezett hozzám azzal kapcsolatban, hogy adjak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy van-e koronavírusos Nagyrédén.

A rövid válaszom ezekre a kérdésekre, hogy a szerintem is jogos igények ellenére nem adhatok ki ilyen jellegű információt.

Ennek az az oka, hogy a veszélyhelyzetben a tájékoztatási kötelezettséget az Operatív Törzsre testálja a jogszabály.

Azt gondolom, hogy a lakosság jogosan szeretne információt a fertőzöttek számával kapcsolatban, éppen ezért hivatalos állásfoglalást kértünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól azzal kapcsolatban, hogy van-e az önkormányzatnak legalább joga válaszolni arra a kérdésre, hogy a településen van-e igazoltan új koronavírussal fertőzött személy.

Várjuk a választ.

Amíg erre az állásfoglalás-kérésre választ kapunk, addig szeretném Önöket tájékoztatni, hogy a Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a fertőzés-gyanús, vagy igazolt fertőzötteket hatósági karanténba helyezi. Ez a karantén lehet az érintett lakóhelyén, illetve egyéb – az elkülönítésre alkalmas – helyen, például kórházban is.

Az ő elkülönítésük biztosított, így ők tovább terjeszteni sem tudják a vírust. Amennyiben a hatósági karantén a lakóhelyen került elrendelésre, a rendőrség naponta többször ellenőrzi, hogy az érintettek otthonaikban tartózkodnak-e.

Az önkormányzatnak a karanténba helyezett személyekkel kapcsolatosan annyi a kötelezettsége a jogszabályi előírások szerint, hogy a karanténban lévők ellátásáról gondoskodjon, amennyiben az érintettek ezt igénylik. A jogszabályok pontosan behatárolják az önkormányzatok és a járványhelyzet elhárításában résztvevő hatóságok és személyek jogait és kötelezettségeit, ezért az érintett hatóságok és személyek ezeken a határokon nem terjeszkedhetnek túl.

A veszélyhelyzettel kapcsolatosan az önkormányzatra rótt feladatokat maximálisan elvégezzük.

A jogszabályi háttérről:

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a COVID 19 vírus vonatkozásában járványügyi megfigyelést, az igazoltan fertőzött személyek számára járványügyi elkülönítést – közismert nevén karantént – a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya hatósági eljárás keretében, határozatban rendeli el. A határozatról tájékoztatást kapnak az érintettek, az őket kezelő háziorvos, a rendőrség, az önkormányzat, a járási hivatal, a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztálya, valamint az Operatív Törzs.

Miután érvényben vannak a „békeidőben” használt jogszabályok, így az Adatvédelmi törvényben, az Info törvényben, az Egészségügyi törvényben, az Egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényben meghatározott előírásokat kötelezően be kell tartani a járvány idején is. Ugyanígy érvényes a közigazgatási rendtartásról szóló törvény, amely szerint a határozatról a határozaton felsoroltak értesülnek, annak publikálása tilos.

Vagyis az egészségügyi dolgozók és az önkormányzatok a lakosság és betegek adataival, az adataik kezelésével kapcsolatban továbbra is kötelesek a titoktartásra. Az egészségügyi dolgozók is csak az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényben erre feljogosítottakkal közölhetnek egészségügyi állapotra vonatkozó adatot.