Közösség – online is

Hírek

A Molnár József Közösségi Színtér, a Digitális Jólét Program Pont és a könyvtár működése a veszélyhelyzetben.

Március közepétől a Molnár József Közösségi Színtér, a Digitális Jólét Program Pont és a Könyvtár is bezárta ajtaját a látogatók és csoportok előtt, a veszélyhelyzetben ezek az intézmények sem látogathatók.

Az érintett helyiségek fertőtlenítésével, takarításával kezdődött ez az időszak, a közművelődési szakmai munkakörben dolgozók pedig megkezdték az érintett programok lemondását/átszervezését, az új munkarend kialakítását. Emellett a közösségi színtér két munkatársa és a könyvtáros digitális továbbképzésen vesz részt a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében, online oktatási módszerekkel.

– A felettes szervek számára (például Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Művelődési Intézet, Digitális Jólét Koordinációs Központ) elsőként minden szolgáltatási tervet és programtervet át kellett dolgozni a kialakult helyzethez igazodva és rengeteg adminisztrációs feladatot kellett elvégezni az új körülmények miatt – mondta Markó Anita intézményvezető.

Pályázatok – szinte minden módosul

A veszélyhelyzetben végzett tevékenységek között az is nagyon fontos, hogy a folyamatban lévő pályázatok átdolgozására is szükség van, valamint újabb felhívások is megjelentek, melyekre el kell készíteni a pályázati anyagokat. A mellékletek, szükséges dokumentumok beszerzése most bonyolultabb, hosszadalmasabb folyamat, mint általában.

A Molnár József Közösségi Színtér az elmúlt években kiemelkedő pályázati tevékenységet látott el, 2017-től összesen 26 millió forint támogatást és több ingyenes programlehetőséget, eszközfejlesztést köszönhet Nagyréde ennek a tevékenységnek. Jelenleg 3 benyújtott pályázat van elbírálás alatt közel 10 millió forint értékben, 5 megvalósítás alatt lévő pályázat módosítását kell a veszélyhelyzet miatt elvégezni és szintén 3 teljesen új pályázat megírása zajlik ezekben a napokban.

Új körülmények, új feladatok – egyetemi képzési hely és támogatás

– A színtérben működő csoportokkal is egyeztetni kellett az új helyzetről, a csoportok ügyeinek intézésével közösségszervező kolléganőmet bíztam meg. Zsófia a gyermek- és felnőtt csoportok számára is igyekezett minél előbb alternatív lehetőséget biztosítani a kapcsolattartásra és segítséget is ajánlott minden csoportnak az átálláshoz. Eközben adminisztrációs feladatokat végez és a csoportok Csoóri pályázatainak ügyeit is ő intézi, lebonyolítja a szükséges módosításokat, egyeztetéseket, megrendeléseket. Kreatív hozzáállását mutatja, hogy hetente több videót is készít gyermekjátékokról és táncfoglalkozásokról – ismertette a vezető.

2020 januártól a Molnár József Közösségi Színtér hivatalos egyetemi gyakorlati hely, az Eszterházy Károly Egyetem közösségszervező alapszakos hallgatóit fogadhatja az intézmény. A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának ajánlására vette fel a kapcsolatot az egyetem a nagyrédei közművelődési intézménnyel, melynek szakmai tevékenysége alapján kerülhetett fel a listára, a vezető végzettsége, illetve tapasztalata lehetővé teszi, hogy tereptanár legyen és mentorálja az egyetemi hallgatókat. Jelenleg egy hallgató tölti gyakorlatát az intézményben, de a koronavírus miatt jelenleg internetes kapcsolattartással kell egyeztetnie a hallgatónak a színtér vezetőjével, feladatait most csak digitális formában végezheti.

Online közösségépítés

A Közösségi Színtér létre hozott egy közösségi média csoportot, Programajánló – Nagyréde és környéke néven. Itt naponta tesznek közzé digitális programlehetőségeket, könyvtári könyvajánlókat, letölthető elektronikus könyveket, pályázatokat, élő közvetítéseket, kézműves feladatokat, online szabadidős és kulturális tevékenységek ötleteit. A csoporthoz bárki csatlakozhat. Hasonló módon kezelik a Digitális Jólét Program Pont felületét is, itt hasznos tanácsokat, digitális átállást, online tanulást vagy munkát segítő tippeket adnak és cikkeket osztanak meg.

Emellett közösségi felhívásokat is kezdeményeznek: ilyen volt például a „Rajzolva köszönd meg!”, a DJP pont digitális eszközgyűjtése a digitális oktatás segítéséhez, a helyi csoportok tagjainak szóló „Ezt szeretem benne” felhívás, de a Magyar Költészet Napja és a Húsvéti ünnep kapcsán is készültek pályázati felhívással.