Változtak a szabályok, de a veszély nem múlt el

Hírek

A kormány enyhített a járvány miatti korlátozásokon, azonban fontos látni, hogy az oltások előrehaladása ellenére sem múlt el a veszély. Nagyon sok a fertőzött és napról napra rengeteg honfitársunk esik a vírus áldozatául.

A védettség kialakulásához a már beoltottaknál is idő kell, különös tekintettel arra is, hogy szakemberek szerint a védettség kialakulása a második oltás után várható.

Mindezek alapján szeretnék mindenkit arra kérni, hogy a tavasz és az enyhítések ellenére is a kellő óvatossággal járjanak el: használják a maszkot, tartsák be a védőtávolságokat, ügyeljenek a higiéniára, kerüljék a nagy létszámú csoportosulást. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a kormányzati enyhítések nyomán ne alakuljon ki „hamis biztonságérzet”, hiszen ez könnyen vezethet a járvány újabb berobbanásához, egy „negyedik hullámhoz”. Ezt pedig mindannyian nagyon szeretnénk már elkerülni.

Szeretnék szólni arról is: fontosnak tartom az oltás felvételét, mindenkit arra biztatok, hogy vegye fel az oltást. Az első oltásomon már én is túl vagyok. A gyöngyösi kórház oltópontján tapasztaltak alapján ezúton is szeretném elmondani: minden tiszteletet megérdemelnek az egészségügyben dolgozók. Az oltóponton nagyon szervezetten és emberileg is minden szempontból korrekten zajlik a munka, személyes tapasztalatom alapján mondhatom: minden ott dolgozót köszönet illet.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal is, hogy nem „csak” az oltópontokon, hanem az egészségügy minden területén, kórházakban, háziorvosoknál is megfeszített munka folyik, sokan teljesítenek erőn felül annak érdekében, hogy mihamarabb elmondhassuk: valóban elhárult a veszély. Minden egészségügyi dolgozónak köszönettel tartozunk mindannyiunk nevében az áldozatos – és sokszor nem is veszélytelen –, elkötelezett munkájáért.

Hogy ez a megfeszített munka valódi eredményt hozhasson, ahhoz mindannyiunk felelős viselkedésére szükség van. Továbbra is fegyelmezetten kell viselkednünk, lehetőség szerint minimalizálni a kontaktokat és betartani az óvintézkedéseket. Nem azért, mert kötelező, hanem mert ezzel tehetünk a legtöbbet – az oltakozás mellett, azzal együtt – annak érdekében, hogy mihamarabb visszatérhessen az életünk a normális kerékvágásba.

Épp ezért bíztatok mindenkit egyfelől az oltás felvételére, másfelől a maszkviselésre, a távolságtartási és higiéniai szabályok betartására.

Siposné Fodor Judit
polgármester