Tenni kell, nincs más út

Hírek

A Szent Imre Általános Iskola diákjai, a Nagyrédei Férfi Dalárda és a Csanak Citerazenekar közreműködésével ünnepeltük az 1848-as forradalom 170. évfordulóját.

A Molnár József Művelődési Házban az ünnep előestéjén gyűltek össze a helyiek, hogy fejet hajtsanak a 170 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

Siposné Fodor Judit polgármester egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, így köszöntő gondolatait dr. Bálint Edina Ida jegyző tolmácsolta.

Egyebek között arról beszélt: a mai Magyarországot leginkább a közöny fenyegeti. A közöny, ami erős falként képes elválasztani embert és embert, embert és világot.

– 1848 márciusa és a következő hónapok épp azt mutatták meg, hogy a tetteket nem helyettesítheti semmi: sem hangzatos szólamok, sem a néma beletörődés. A magyarság forradalma és szabadságharca annak ékes példája, hogy ha a keretek rosszak, ha gúzsba kötnek, akkor nem szemlesütve várni kell, s nem is igazodni kell hozzájuk, hanem megváltoztatni őket. Más út nincs – húzta alá.

Úgy vélte, a márciusi ifjak példát adtak nekünk. Példát a tett erejére. A tettére, amely mély elszánásból fakad.

– Ezt a példát követnünk kell. Szerencsére manapság nem forradalmi időket élünk, hát nem is kell, sőt, nem is szabad forradalmat csinálni. De békeidőben is mindent meg kell tennünk, ami kötelességünk. Ezzel tartozunk elődeinknek. S még inkább utódainknak – zárta a köszöntőt dr. Bálint Edina Ida.

Az ünnepi műsorban Szent Imre Általános Iskola diákjai, a Nagyrédei Férfi Dalárda és a Csanak Citerazenekar