Szennyvíz-ügyek: több fegyelmet

Hírek

Visszatérő problémát jelent a település egyes részein a szennyvíz-rendszer meghibásodása. Az üzemeltető vízmű jelzése szerint a legtöbb esetben sajnos a szabálytalan használat okoz komoly dugulásokat.

Meglepő, és elszomorító egyben, hogy egy-egy dugulás-elhárítás alkalmával mi minden kerül elő a szennyvízcsatorna-hálózatból. A szakemberek találtak már rongyot, komplett felmosófejet, zacskóba csomagolt háztartási szemetet… Mindezekről nehezen képzelhető el, hogy véletlenül kerülnek a csatornába, s az sem életszerű, hogy bárki is merő figyelmetlenségből “húzná le” a vécén a télikabátját, több darabra vagdosva.

csatorna-szemét

A “leletek” egy része. Sajnos lassan mindennapossá válik, hogy szeméttel tömítik el a szennyvízcsatorna-hálózatot

A fentiek talán némelyeknek viccesnek hangozhatnak, de a probléma nagyon is komoly: az üzemzavarok ugyanis nem elsősorban a szolgáltató, vagy az önkormányzat életét keserítik meg, hanem az adott környéken élőkét. Az utóbbi időben a leggyakrabban a Zalahús depó környékén tapasztalhatók dugulások.

– Nagyon fontos lenne, hogy mindenki rendeltetésszerűen használja a csatornát, és a tisztítónyílást ne szemétledobónak használja. Ezzel ugyanis lakótársai, falubelijei, és végső soron a saját mindennapjait is nehezíti. A bűz és egyéb kellemetlenségek elkerülhetők lennének, ha felelősen, felnőttek módjára használnák a kiépített hálózatot – fogalmazott Siposné Fodor Judit polgármester.

Emlékeztetett arra is: bár gyakorta a polgármesteri hivatalnak jelzik a lakók csatornahálózat “hibáit”, az önkormányzat annyit tehet, hogy továbbítja ezeket a jelzéseket a szolgáltatónak, miután a falunak nincs semmilyen jog- és feladatköre a csatornahálózattal kapcsolatban, azon semmilyen beavatkozást, javítást, hibaelhárítást nem végezhet.

dugulás, szemét

Mi vezérli azt, aki nejlontáskába csomagolt lomokat dob a csatornába?

Megjegyezte azt is: kicsit sem vet jó fényt úgy általában a falura, hogy – remélhetőleg nem szándékos, de mindenképp gondatlan – lakossági magatartás okoz rendre üzemzavarokat.