Döntöttek a szülők: marad az iskola

Hírek

A nagyrédei Szent Imre Általános Iskola egyházi fenntartásba adását nem támogatta a szülők közössége.

A szavazásra jogosultak 23 százaléka, negyvenöt szülő értett egyet az egyházi fenntartásba adással. Ez a jogszabályok szerint értelemszerűen nem teszi lehetővé a fenntartóváltást.
Az ügyben a végső szót az önkormányzatnak kellett kimondania: a képviselő-testület április 11-én megtartott rendkívüli ülésén – figyelembe véve és tiszteletben tartva a szülők döntését – úgy döntött, hogy nem kívánja egyházi fenntartásba adni az iskolát. Az ülésen öt képviselő volt jelen, egybehangzó döntést hoztak.

Mint ismert, az iskola átadásának ötlete néhány hónapja vetődött fel, a folyamat el is indult, előbb a tantestület véleményét kérték ki, majd a szülőkét. A szavazatok összesítése határidőre megtörtént, és a már említett 23 százalékos támogatottságot hozta.

Siposné Fodor Judit polgármester a döntés után megerősítette korábbi véleményét: meglátása szerint az önkormányzatnál lenne “legjobb helyen” az iskola, ám mivel erre a jelenlegi törvényi környezet nem ad lehetőséget, gyakorlatilag kötelező volt a sulit átadni a KLIK-nek. Azzal, hogy a minimum évtizedes távra szóló egyházi fenntartásba adást a szülői közösség nem támogatta, legalább a halvány remény megmaradt arra, hogy a későbbiekben esetleges törvényi változások nyomán az önkormányzat visszavehesse az iskolát.
Megjegyezte azt is: az önkormányzat az egyházi fenntartás ügyében nem foglalt állást a folyamat lezárultáig, nem akarván befolyásolni a döntésre jogosult szülők véleményalkotását. Akkor sem, ha a végső szót a jogszabályok szerint az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak kell kimondania egy esetleges fenntartóváltás ügyében.

Végezetül hozzátette azt is: a Szent Imre Általános Iskola úgy került a KLIK fenntartásába, hogy – sok más településtől eltérően – korrekt megállapodás született, mindkét fél – az önkormányzat és a KLIK is konstruktívan állt azokhoz a kérdésekhez, amelyek sok más településen komoly feszültségekhez vezettek.