Nincs csőtörés, a felhasználás függvényében ingadozik a víznyomás

Hírek

A tározó kapacitásának átlagosan a tizede áll rendelkezésre. Alapos, mindenre kiterjedő átvizsgálás és ellenőrzés alapján a Vízmű megállapította: sehol nem “szökik” a rendszerből a víz.

A 400 köbméteres tározóban átlagosan 40-50 köbméter víz van, éjjelente valamelyest visszatöltődik, ám napközben annyira megnövekszik a vízkivétel, hogy ismét csökken a tárolt mennyiség. A vízmű a teljes rendszert átvizsgálta, csőtörést nem találtak. Épp ezért ismét nyomatékosan kérnek mindenkit: ne locsoljon, főként ne reggel-este, és csak a feltétlenül szükséges mennyiségben és célra használja a vezetékes ivóvizet.

Háttér

A közösségi médiában többen a tájékoztatás hiányára panaszkodnak, akiknél ellátási zavarok vannak, azok érthetően bosszúsak és elkeseredettek. És tehetetlenek is, hiszen valóban: akinél nincs víz, az nem tud spórolni. Spórolni az tud, akinél van víz, de ennek ellenére minél kevesebbet használ.

Emlékeztetőül: az első figyelmeztetést és kérést június 19-én, pénteken tettük közzé, amikor még nem jelentkeztek ellátási gondok, de a szakemberek már jelezték: vészesen fogy a víz a tározóból. Azonnal megkezdték az okok kutatását, elsősorban csőtörést, műszaki meghibásodást keresve. És kérték, hogy a lakosság takarékoskodjon a vízzel, megelőzendő az ellátási zavarokat, a vízhiányt.

Másnap, szombaton már ellátási gondok jelentkeztek, estére már lajtoskocsit kellett hozatni Rédére. Ismét kérték, kértük, hogy ne locsoljanak, ne mossanak kocsit, ne medencézzenek. Csőtörést, meghibásodást továbbra sem találtak.

Vasárnap reggelre némiképp normalizálódott a helyzet – hiszen éjszaka nyilván kisebb a vízfogyasztás – de a probléma nem oldódik meg ennyi idő alatt, a tározó visszatöltéséhez hosszabb ideig tartó korlátozott vízkivételre lenne szükség. A csökkenő nyomás, vízhiány problémája tehát ismét megjelent egyes utcákban. Ezért újfent nyomatékosan kérte a vízmű, látva a fogyasztás alakulását, hogy csökkentsék a vízfelhasználást. Csőtörést, meghibásodást továbbra sem találtak.

Felvetődött a hálózat kapacitásának kérdése, képviselő-testületi ülés szorgalmazásától a “máshol talán nem medencéznek” véleményekig sok mindent megfogalmaztak a Nagyrédeiek.

Más települések is hasonló problémákkal küzdenek (például Vámosgyörk, Visonta), de ez – elnézést, már ezt is leírtuk – a rédei problémán nem változtat. Attól nem megnyugtatóbb a helyzet, hogy máshol is baj van. A kapacitás kérdése műszaki, mérnöki kérdés. Az önkormányzat az üzemeltetésre semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik. A vízmű korrekt partner, minden bizonnyal az önkormányzat kérésére össze fog állítani egy jelentést arról, hogy milyen fogyasztás-ingadozásokat képes tolerálni a rendszer, és mi az, amit már nem. Bármilyen közműhálózatot érintő _kezdeményezést_ csak ez után lehet tenni. Ez időt igényel. A hálózat a vízműé, a közműbővítés – ha valóban erre lenne szükség – nem két napos munka. Viszont két-három nap spórolással talán normalizálódhatna a helyzet, vissza tudna töltődni a tározó, és mindenkinek jutna víz. Inni, tisztálkodni, főzni. Tehát minden olyan tevékenységhez, amihez valóban elengedhetetlen az egészséges ivóvíz.