Ne hagyja magát becsapni!

Hírek

Az úgynevezett unokázós csalók sajnálatosan újra és újra akcióba lendülnek, idős emberek jóhiszeműségét kihasználva próbálnak pénzt kicsalni tőlük, szeretteikre hivatkozva.

Fontos, hogy idős hozzátartozóinkkal ismertessük ezt a valós veszélyt. Tudjanak róla, hogy mi a helyes teendő akkor, ha ismeretlenektől telefonhívást kapnak, amiben gyermekükre, unokájukra, más hozzátartozójukra hivatkozva kérnek pénzt.

A jellemző mese, hogy a fiatalt baleset érte, és gyorsan pénzre van szüksége, és majd a telefonáló segít, és elviszi a pénzt a bajba került gyermeknek/unokának. A mesék sokfélék lehetnek, az is egyre gyakoribb, hogy a telefonáló rendőrnek mondja magát.

Az utóbbi időszakban egyre gyakoribb a vírushelyzethez igazodó hamis történet: a csaló azt állítja, hogy az unoka megfertőződött a vírussal, és ezért sürgősen pénzre van szüksége.

Soha ne dőljenek be az ilyen hívásoknak! Ellenőrizzék a valóságtartalmát, s mondjon bármit a telefonáló, vegyék fel a kapcsolatot azzal a szerettükkel, akire a csaló hivatkozik.

Pénzt soha, semmilyen körülmények között ne adjanak át, ne utaljanak!

Ha ilyen gyanús hívást kapnak, mindenképp értesítsék a rendőrséget!