Nálunk is pusztul a puszpáng (buxus)

Hírek

Egy hazánkban viszonylag új kártevő: a selyemfényű puszpángmoly. Mi a megfelelő védekezés a kártevők ellen?

A selyemfényű puszpángmolyt (Cydalima perspectalis) hazánkban Sopron környékén figyelték meg első ízben 2011 őszén. Pár év alatt azonban végigtarolták az országot, és már a keleti határvidékeinket sem kímélik, nagy bosszúságot és keserűséget okozva a lassan növő növényből évtizedek alatt szép bokrokat, sövényeket nevelő kertészeknek. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres (konténeres) buxus tövekkel hurcolták be Ázsiából. A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi.

A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlettlárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. Bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki az kirepülő lepkék.

VÉDEKEZÉS

Korán érkező tavasz esetén résen kell lenni: már március vége előtt megjelenhetnek az előző év utolsó nemzedékének áttelelt hernyói, és elkezdik rágni a leveleket. Eredeti élőhelyén akár évente öt generációja is kifejlődhet. Európában az eddigi megfigyelések alapján három generációval szaporodik.
Az áttelelő nemzedéknél a késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni. Ilyenkor oda kell figyelni a kettesével-hármasával összeszőtt levelekre, amik többnyire a hajtásvégeken figyelhetők meg. Ezeket kell levágni, majd valamilyen módon elpusztítani (elégetés, szemétbe dobás). Nagyobb mértékű rágások után is érdemes a puszpángot erősebben visszavágni, hogy regenerálódását elősegítsük (nagyon jó a megújuló képessége).

Növényvédő szerek közül hernyók ellen leghatékonyabb a felszívódó neonikotonoidokkal történő védekezés (pl.: Mospilan 20 SG, vagy az Actara 25 WG), mivel az összeszőtt levelek védelmében rágó molyt is el tudja pusztítani. Tehát a legfiatalabb alaktól a legidősebbig hatásos, ráadásul tartamhatása van. Ne felejtsünk el a permetlébe tapadásfokozó anyagot tenni (Nonit, Keratív stb.), és hogy a készítmény minél nagyobb levélfelületen elterüljön, a szövedékszálak közé is behatoljon, nagy nyomással érdemes permetezni.

SZAKÉRTŐI JAVASLAT

A buxus/puszpáng hosszú élettartama, lassú növekedése, kifejezetten jó regenerálódása okán komplex eljárás alkalmazása látszik célszerűnek: erős visszavágással távolítsuk el a károsított hajtásokat, ezeket ott helyben célszerű elégetni (mivel a szállítással, az alkalmazott járművel is terjeszthetjük a károkozót), majd az év során folyamatosan – a károsító évi három nemzedéke okán igény szerint – rovarölő szerrel permetezni szükséges.

Készült:
Dr. Pálos László igazságügyi tájvédelmi szakértő szakvéleménye alapján
Kiadja: Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal
Nagyréde, 2017. május 18.