Még virágzás előtt irtsa a parlagfüvet!

Hírek

A Földművelésügyi Minisztérium felhívást tett közzé a parlagfű elleni védekezés érdekében.

Hamarosan megkezdődik a parlagfű virágzása, amely számos allergiában szenvedő életét megkeseríti. Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért a Földművelésügyi Minisztérium felhívja a földhasználók, földtulajdonosok figyelmét, hogy tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek, ellenőrizék és tegyék rendbe területeiket – áll a felhívásban.
A védekezési kötelezettség elmulasztását az illetékes hatóság 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő összegű növényvédelmi bírsággal sújthatja.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a földhasználónak, földtulajdonosnak adott év június 30-áig kell a parlagfű mentesítést elvégeznie, megakadályozva a virágbimbók kialakulását, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania. A parlagfű jelenleg is csírázik az országban, a növények fejlettsége eltérő, a sziklevelestől a 12-14 leveles fejlettségű egyedek is megfigyelhetők. A a legfejlettebb növények jelenleg 30-35 cm-es nagyságúak.

A rendkívül csapadékos 2014. évet követően az idén kezdetben elegendő vízmennyiség állt rendelkezésre a talajban a parlagfű csírázásához, ami idén április elején kezdődött. A tavaszi hónapokban azonban az átlagosnál lényegesen kevesebb csapadék hullott, emiatt a kiszáradó talajban a parlagfű kelés intenzitása is nagyon lecsökkent. A száraz tavaszt követő rendkívül csapadékos időjárás segíti a parlagfű növények intenzív növekedését és tömeges kelését.

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért ha kérdésük van a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban, forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik szakértelmükkel segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb, és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

A parlagfű elleni védekezésről további információkat találhat a NEBIH oldalán