Köszöntjük peredi (bor)barátainkat!

Hírek

Megérkezett nagyrédére testvértelepülésünk, Pered delegációja. A Viniper – Peredi Borbarátok Köre tagjai vasárnapig élvezik Nagyréde vendégszeretetét.

Mintegy harmincan látogattak Nagyrédére, az önkormányzat, valamint a helyi hegyközség illetve borászatok meghívását elfogadva. Mint ismert, a tavaszi peredi nagyszabású borverseny zsűrijében Kovácsik Krisztián és Csernyik István képviselte Nagyrédét, s az akkori látogatáskor vetődött fel a “borközpontú” látogatás ötlete.

Pénteken meg is érkezett a delegáció, akiket a Nagyrédei Szőlők Kft. borbemutatótermében fogadtunk. Itt pálinka- és borkóstoló nyitotta a programot, majd az ebédet követően a peredi barátaink megismerkedtek Nagyréde intézményeivel illetve nevezetességeivel.

Siposné Fodor Judit polgármester a vendégeket köszöntve arról beszélt: nagy öröm, hogy immár nem kizárólag hivatalos önkormányzati delegációk utaznak egymáshoz, hanem most elsőként civil szerveződés érkezett. Mint fogalmazott, tervezzük nyáron peredi gyerekek táboroztatását, s több civil szervezetünk is örömmel hív meg peredi vendégeket. Már csak azért is, mert a két település között nagyon sok a hasonlóság, így egészen biztosan könnyen megtalálják a közös hangot egymással – mint ahogy történt ez a hivatalos kapcsolatfelvétel előtt és azóta is.

A delegációhoz később csatlakozik Pered polgármestere is, Mozoli Sándor, a borbarát kör vezetője köszönetképp úgy fogalmazott: bár első alkalommal járnak Nagyrédén, úgy érkeztek, és máris úgy érzik magukat, mintha egy nagyon régi barátság újabb állomása lenne a találkozó. Mert hiába, hogy még egy éves sincs a testvértelepülési kapcsolat, máris sok-sok közös élmény, nem túlzás azt állítani, hogy barátságok, személyes szálak is összekötik a két települést. Mint mondta, biztos benne, hogy ez a kapcsolat még sok-sok elemmel fog bővülni.

A küldöttség vasárnapig tartózkodik Nagyrédén – Pered polgármestere is csatlakozik hozzá hamarosan – , így a szombati “szezonnyitó” retró-partin is találkozhatunk velük.

Ezúton is üdvözljük őket településünkön, s reméljük, a szombat esti buliban sok-sok ismeretség köttetik rédeiek és perediek között.