Köszönet és tisztelet az időseknek

Hírek

Nagyréde idős polgárait, s emellett külön is az 50. illetve 60. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat köszöntöttük a hét végén.

Küönbség van az öreg és az idős ember között. Az öreg ember fáradt és talán egy kissé meg is keseredett. Az idős ember tudja, hogy honnan jött, látja a megtett útját, és már nem akarja megváltoztatni a világot, de személni szeretné még sokáig. Mert érti. És örül annak, ha értékes tapasztalatait megoszthatja a következő generációkkal – egyebek mellett erről beszélt köszöntőjében Siposné Fodor Judit polgármester a már hagyományos idősek napi települési ünnepségen.

A rendezvényen részt vett Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, aki a szépkorúak érdemeit méltatta, mondván: nehéz időket kellett megélniük, de helyt álltak, hiszen a háború után újjáépítették az országot, becsülettel és tisztességgel végezték a dolgukat, úgy a nemzet, mint a család javára.

Az ünnepségen külön is köszöntötték a település legidősebb lakóit, Gácsi Szilárdnét személyesen is felkszöntötték, a többiek – Kakas Pálné, Csontos István és Markovics Márton – sajnos egészségügyi okok miatt nem tudtak részt venni a programon.

Mindig kiemelkedően szép és megható pillanatokat hoz a kerek házassági évfordulójukat ünneplők köszöntése, fogadalmuk megerősítése. 2018-ban öt pár ünnepelte 50., és egy pár a 60. házassági évfordulóját.
Fél évszázada kötött házasságot
Prezenszki László és Deme Mária, Kosztovics János és Ármány Anna, Valaska Elemér és Sipos Rozália, valamint Deme József Imre és Majoros Matild. Hatvanadik házassági évfordulóját Mészáros Dezső é Korsós Mária ünnepelte.

Idén sajnos “csak” egy házaspár tudta elfogadni a meghívást, az aranylakodalmas Deme József Imre és Majoros Matild, akik annak rendje-módja szerint megerősítették fél évszázaddal ezelőtt tett fogadalmukat Srajber-Oláh Zsuzsanna anyakönyvvezető előtt. A méltató szavak, a köszöntések – egyebek mellett dr. Bálint Edina Ida jegyző tolmácsolásában, aki még verssel is készült az ünnepelteknek – természetesen a távol lévő házaspároknak is szóltak, s az önkormányzat képviseletében ajándékaikat egy későbbi időpontban otthonaikban fogja átadni a község vezetése.

Az ünnepi pillanatokhoz nagyban hozzájárult a nyáron, helyi iskolás gyerekekből alakult Mesemorzsa Bábcsoport produkciója, akik most először léptek színpadra nagyközönség előtt, a tücsök és a hangya történetével. Az Erki Dalma vezette együttes méltán kapott nagy-nagy tapsot műsora végén.


Természetesen idén is ajándékkal kedveskedett az önkormányzat minden 65 év feletti nagyrédeinek, egy-egy települési falinaptárt kaptak mindannyian.

A hangulat további fokozásáról Koós János és Dékány Sarolta gondoskodott, akik műsorukban örökzöld, már-már klasszikusnak számító dallamokkal szórakoztatták – és meg is énekeltették – a publikumot. A napokban 81. születésnapját ünneplő művész azzal köszönt el a nagyrédei idősektől, hogy hamarosan, mondjuk úgy harminc év múlva feltétlenül találkozzanak ugyanekkor, ugyanitt.

Úgy legyen.