Ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy!

Hírek

Tisztelt Nagyrédeiek!

Tiszta szívvel, gondtalanul ünnepelni augusztus 20-án nem is olyan egyszerű. Szent István államalapító királyunk örököseinek lenni hatalmas felelősség, kinek elszántsága és végtelen alázattal teli uralkodása példaként állt és áll ma is a későbbi korok nemzedékei előtt.

Az államalapítás eredetileg nem az ünnepről szólt, hanem a munkáról. Sok és kemény munkáról. Tudjuk azt is, hogy királyunk terveit és döntéseit sok tényező nehezítette. Sokan reménykedtek akkoriban István bukásában, hogy zsákmányra éhesen rávethessék magukat az ország javaira. Nem lehetett könnyű így alkotni és új útra vezetni a magyarokat. De első királyunk nem hátrált meg, a történelem pedig igazolja mindenki számára bátorságának, hitének és elszántságának gyümölcsét.

Intelmeiben – melyet fiának, Imre hercegnek írt – figyelmeztet bennünket, örököseit az igazán fontos dolgokra, üzenetei most is érvényesek és útmutatást adnak minden ember számára. Ebben az évben talán a türelemhez kapcsolódó üzenetét érdemes leginkább szem előtt tartani.

„Ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy!”

Arra figyelmeztet István király, hogy a türelmesség másokkal és saját magunkkal szemben is nagyon fontos, minden időben.
2020 a türelem éve. Most még türelmesebbnek és fegyelmezettebbnek kell lennünk, mint máskor. Ez az időszak sokszor nehéz, lemondásokkal, kompromisszumokkal is jár, viszont alkalmas arra, hogy jobban odafigyeljünk mindennapi életünkre, gondolatainkra, cselekedeteinkre és egymásra.

Bízom benne, hogy államalapítási ünnepünkön és a hosszú hétvége napjaiban mindenkinek lesz lehetősége István királyunk intelmeit feleleveníteni, azokon mélyebben elgondolkodni. Fogadjuk meg első szent királyunk tanácsait, legyünk továbbra is türelmesek, óvatosak és fegyelmezettek. Vigyázzunk egymásra!

Kívánok mindenkinek Államalapításunk és Szent István napján bensőséges családi ünneplést és jó pihenést, feltöltődést!

Siposné Fodor Judit
polgármester