Esély Órák az iskolában

Hírek

Nagyréde Nagyközség Önkormányzata jó kapcsolatot ápol a Heves megyei Új Nemzedék Iroda és a Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársaival, melynek köszönhetően már több közös program is megvalósult Nagyrédén.

Ezúttal a Szent Imre Általános Iskola diákjainak hozott érdekes érzékenyítő programot a CSEÖH, illetve a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete.

Jakab László, a Heves megyei CSEÖH vezetője elmondta, hogy a szervezet egyik legfőbb tevékenységévé vált az esély órák megszervezése, a gyerekek és fiatalok figyelmének felhívása az esélyegyenlőség fontosságára.

Az Esély órákon az 5. és 6. osztályos tanulók vettek részt, akiknek két vendég tartott előadást arról, hogyan töltik mindennapjaikat és hogyan dolgozták fel fiatalként új helyzetüket, megváltozott életkörülményeiket.

Gergely István egy 18 éves korában elszenvedett autóbaleset következtében került kerekesszékbe, gerincsérülése miatt kénytelen volt teljesen új életet kezdeni. A sportban találta meg új céljait, úszni, kosárlabdázni és vívni kezdett. Több országos versenyt nyert, jelenleg a paralimpiai szereplés a célja. Mellette állandó munkahellyel is rendelkezik, így nem csak a sportban, hanem a munkaerő-piacon is aktívan tevékenykedik.

Tóthné Dr. Kisorosz Mária gyermekkorában, látóideg sorvadás miatt fokozatosan veszítette el a látását. Mindennapjait Pax nevű kutyája könnyíti meg, akit Nagyrédére is magával hozott. Elmondása szerint nehéz volt hozzászokni gyerekként új helyzetéhez, de a sport, a tanulás megkönnyítette a feldolgozást számára. Jogi diplomát szerzett, válogatott csörgőlabdásként Európa- és világkupán is szerepelt, majd családot alapított. Jelenleg Eger Város Önkormányzatánál dolgozik, a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének elnöke.

Férjével két fiú gyermeket nevelnek, s bár a családban ő az egyedüli látássérült, szívesen jár velük moziba, múzeumba és galériába is.

A gyerekek figyelmesen hallgatták az előadókat, rengeteg érdeklődő kérdést tettek fel nekik. A beszélgetés végén kipróbálhatták a kerekesszékkel való mozgást és közlekedést, és Pax, a kutyus is nagy népszerűségnek örvendett.

A szervezetek között mélyült az együttműködés és a jó kapcsolat, s már a következő közös programokra készülünk.