Elmaradnak a rendezvények

Hírek

A járványügyi helyzet miatt 2020-ban már több beltéri és szabadtéri rendezvényünket nem szervezhettük meg. Ezek elmaradását mi is nagyon sajnáljuk, de fontosabbnak tartjuk a helyi közösség biztonságát. A teljes lakosság érdekében kiemelt jelentősége van a fegyelmezettségnek és a felelősségteljes viselkedésnek, hiszen az egészségügyi helyzet már súlyosabb, mint tavasszal – egyre több a megbetegedés, nő a kórházban kezeltek száma és az elhalálozások aránya.

Az Operatív Törzs egyértelmű ajánlása szerint és a kormányzat, illetve több települési önkormányzat példáját követve, idén mi sem rendezzük meg az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezését október 23-án.

A Nagyrédei Búcsú ugyan nem önkormányzati rendezvény, de az eseményhez kapcsolódó vidámpark és kirakodóvásár önkormányzati területen valósul meg minden évben. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó előírások és óvintézkedések miatt az önkormányzat idén nem tud hozzájárulni a közterület használatához. Az egészségügyi ajánlásokat ebben a kérdésben is fontosnak tartjuk betartani, a nagyobb létszámú csoportosulások kerülése meghatározó pontja a védekezésnek.

Vannak, akik szerint meg kellene szervezni legalább a szabadtéri programokat, hiszen jelenleg a kormányrendelet lehetővé teszi a rendezvények lebonyolítását 500 fő részvételéig. Ez igaz, ugyanakkor a szükséges óvintézkedések betartása és résztvevőkkel való folyamatos betartatása szigorú követelményeket támaszt a szervezők számára.

Egy nyílt területű szabadtéri program esetében nem ellenőrizhető a területen lévők létszáma, a minimum 1,5 méteres védőtávolság betartása, a maszk megfelelő viselése, a használt tárgyak és gyakran érintett felületek folyamatos fertőtlenítése. Megszokott rendezvényeink megvalósításához emellett jóval nagyobb területre, előírás szerint elegendő mosdóhelyiségre és kézmosási, fertőtlenítési lehetőség biztosítására lenne szükség. Az óvintézkedések mellett szükséges minden résztvevő és helyszínen dolgozó adatait feljegyezni, hogy egy esetleges megbetegedés, kontaktkutatás során értesíteni tudjuk az érintett személyeket.

Az országos tisztifőorvos arra figyelmeztet: „Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat!”

Úgy gondoljuk, hogy itthon, Nagyrédén is az egyik legjobb védekezési módszer közösségi szinten a csoportosulások és tömegek kerülésre függetlenül attól, hogy 100, 200, vagy 499 ember tartózkodik egyszerre egy helyen.

Köszönjük türelmüket és megértésüket! Bízunk abban, hogy ezek az intézkedések is hozzájárulnak ahhoz, hogy településünkön minél kevesebb fertőzött beteg és karanténba kényszerült személy, család legyen.

A programok pótolhatók, de az egészség nem!

Vigyázzanak magukra és egymásra, tartsák be az előírásokat!