Borverseny: jók és még jobbak

Hírek

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a nagyrédei borversenyt. A legszebb bort a Maróti Pince hozta.

Nézzük meg, milyen is valójában ez az évjárat – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a már hagyományos, most 25. alkalommal megrendezett nagyrédei borversenyt Csernyik István hegybíró. Mint ismertette: a két bizottság elé összesen 53 tétel kerül, tizennégy termelőtől. A legjobbak közül a későbbiekben a település borát is kiválasztják majd.
Siposné Fodor Judit polgármester köszöntőjében arról beszélt: a bor meghatározó “tényező” Nagyréde életében, gazdaságában és mindennapjaiban. Mindez összhangban van az önkormányzat turizmusfejlesztési elképzeléseivel is. Beszélt arról is: a Fáy-kastély felújítására a napokban adták be a pályázatot, ha sikerrel járnak, akkor egy olyan beruházás valósulhat meg, ami az épület sokszínű hasznosítását hozza el. S ebben a sokszínűségben a bor(ászatok)nak is szerepe lesz, hiszen a Fáy-kastélynak egyebek mellett közösségi funkciókat is szánnak, s ennek részeként akár borbemutatók, kóstolók számára is méltó helyszínt adhat majd a kastély.

Eztán a bírálók megkezdték a minták kóstolását és értékelését.
A versenyen 21 arany, 9 ezüst és 6 bronzérmet osztottak ki, valamint több különdíjat.

A legszebb rozé a Bárdos és Fia Bt. Cabernet Sauvignon-Cabernet-Franc rozéja lett, ugyanők örülhettek a legszebb fehér újbornak (Sauvignon Blanc 2015) járó különdíjnak. A legszebb fehér óbor díját a Nagyrédei Szőlők 2014-es Chardonnay-ja kapta, míg a legszebb vörösnek járó elismerést Deme József 2011-es kékfrankosa.

A borverseny legszebb borává a Maróti Pince 2015-ös Irsai Olivér borát választották.