A Brezovayak után kutatott Balázs

Hírek

Gyurkó Balázs nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy pályázati felhívásnak eleget téve a nagyrédei Brezovay-kastély, illetve ezen keresztül a Brezovayak múltjából kutasson elő érdekességeket. Sikerült.

A Miniszterlenökség hirdette meg a “Ne menj el mellette” elnevezésű pályázatot, olyan fiatalok számára, akik a helytörténet iránt érdeklődnek. A Kulturális Örökség Európai Évéhez kötődő pályázatra a Molnár József Művelődési Ház vezetője hívta fel Gyurkó Balázs figyelmét, s a 12 éves fiatalember a Brezovay-kastély – melyben ma az óvoda működik – múltjának feldolgozását választotta témájául. Érettebb kutatókat is megszégyenítő alapossággal vetette bele magát a témába, s a kastély alagsorában lévő helyiségben be is mutatta egy jó félórás előadásban mindazt, amit összegyűjtött.

Balázs elmondta, egy közvélemény-kutatást is végzett, melynek kevésbé örömteli eredménye, hogy korosztálya nem igazán érdeklődő a Nagyréde múltja, az abban felfedezhető érdekességek iránt.

Balázst azonban megfogta a helytörténet, olyannyira, hogy nem “csak” a levéltárban és egyéb források felhasználásával készített előadást, de csiszolópapírt és drótkefét is ragadott, s a nagyrédei temetőben megtisztította Brezovay István síremlékét, amit előadása után a hallgatóságtól kísérve meg is koszorúztak.

Gratulálunk Balázsnak, s reméljük, nevét ott olvashatjuk majd a pályázat nyertese(i) között. Egy már most biztos: Nagyréde máris nyert, egy a község múltja iránt érdeklődő, jelene iránt elkötelezett, lelkes fiatalembert.