Virtus: legényesben is a legjobbak között

Hírek

Albunovics Milán, a Virtus Kamara Táncegyüttes művészeti vezetője szép eredményt ért el a XVIII. „Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legényesversenyen. Döntőbe jutott a kötelező és a szabad táncok kategóriában is.

Közel két évtizedes múltra tekint vissza a Nemzetközi Legényesverseny. A rendezőség segítséget kíván nyújtani a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez. A programot a Bartók Kulturális Táncegyesület és a Budapesti Művelődési Központ közösen szervezi.

Egy kis ízelítő – 29:00-től Albunovics Milán látható

Az évenként megrendezésre kerülő versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyagából válogatnak Kalotaszegről, a Küküllő mentéről, Gyimesből és a Mezőségről.

A verseny két részből áll, a kötelező és a szabad táncok versenyéből.
A kötelező táncok a rendezőség által kijelölt folyamatok Martin György gyűjtéseiből készült hangos- és némafilmről, mely ebben az évben Losonti Ioan táncából állt.
A szabad táncokban a versenyző szabadon építkezhet a táncfolyamatok építkezési elveinek megfelelő újraalkotással.
Videó felvételen lehet megnézni a kötelező, valamint a szabadon választott, alkotható táncokhoz segítségül felhasználható táncokat. A felkészüléshez szükséges videofelvételt és táncleírást a rendezőség bocsátotta a jelentkezők rendelkezésére.
A versenyre a 18. életévüket 2015. Szent György-napjával bezárólag betöltött férfiak jelentkezhettek.

A táncosokat öttagú szakmai bizottság értékelte. Kiosztásra kerültek „Az év kiváló legényes táncosa”, a „Hiteles előadó”, az „Egyéni megformáló”, és a “Legényes újraalkotója” díjak.

A nap programja a válogatóból, a döntőből állt, majd ezt követte a díjátadás. A díjátadó után került sor a dr. Martin György tiszteletére rendezett emlékműsorra, melyben közreműködtek a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és a Legényesverseny díjazottjai.
A gálaműsort követő mulatságban a Buda Folk Band zenélt.

Gratulálunk Milánnak a versenyen elért eredményéhez, büszkék vagyunk teljesítményére.
A döntőbe jutott táncosok sorában nagy múltú, nagy költségvetéssel, jelentős támogatással működő csoportok, nagyvárosok szóló táncosai mellett egyedül Ő képviselt egy szerény anyagi hátérrel rendelkező, kistelepülésen működő együttest.

Sok sikert kívánunk további szakmai munkájához, igyekszünk megadni a lehetőségekhez képest minden támogatást, melyhez segítséget várunk településünk önkormányzatától, vállalkozásaitól, magánszemélyeitől.