Pereden jártunk

Hírek

A Viniper – Peredi Borbarátok köre szervezésében megrendezett borkóstolóra Nagyréde küldöttségét is meghívták. A bírálatban is részt vett két nagyrédei szakember, nem mellesleg pedig elismeréseket is szereztek a nagyrédei borok.

A Peredi Borbarátok köre immár tizennyolcadik esztendeje rendezte meg a hét végén a hagyományos borkóstolóját. A rendezvény méretét jelzi egyebek mellett az is, hogy több mint kétszázhatvan minta szerepelt a versenyen.

A program két részből áll, egy szakmai bírálatból és a nyilvános kóstolóból, ahol a vendégek értékelnek.
A szakmai bírálat öt bizottságban zajlott, ezek egyikébe két nagyrédei szakembert is meghívtak: Kovácsik Krisztián borász és Csernyik István hegybíró utazott testvértelepülésünkre, hogy részt vegyen a munkában.

A nyilvános kóstolóra – és bírálatra – kiegészült a rédei “kontingens”, Siposné Fodor Judit polgármester, Balázs Zoltán alpolgármester, Szabad Csaba, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke, valamint Markó Anita művelődésszervező vett részt az eseményen.

A versenyre egyébként rédei borokkal is neveztek, így a szakmai kapcsolat mélyítésén túl egyéb sikerekről is beszámolhatunk, hiszen aranyérmekkel és közönségdíjakkal térhetett haza a küldöttség.

Csernyik István hegybíró azt is elmondta: a “borosok” között érezhetően máris szorosabbra fűződött a kapcsolat. Olyannyira, hogy májusban a peredi borbarátok egy népes társasággal érkeznek majd hozzánk a szezonnyitó “Tavaszi bizsergés” rendezvényünkre, ahonnan egyébként a gyöngyösi bornapokra is átruccannak majd.

Siposné Fodor Judit mindennek kapcsán megjegyezte: örömteli, hogy a hivatalos, önkormányzati kapcsolaton túl máris megkezdődött a civil kapcsolatok épülése és erősödése, hiszen épp ezek azok, amelyek valódi tartalommal töltik meg a döntően magyarok lakta Pered és Nagyréde kapcsolatát. Mint mondta, biztos abban, hogy a borbarátok után egyéb civil szervezetek is hasonló barátságokat kötnek majd, ezzel is erősítve a “testvériséget”.