Molnár József nevét viseli a művelődési ház

Hírek

Molnár József Művelődési Ház – immár így hívják Nagyréde közművelődési intézményét. A falu híres szülötte, Molnár József festőművész munkássága előtt tiszteleg ezzel Nagyréde.

Művész volt, ember volt, s mindkettő csupa nagybetűkkel – így jellemezte Molnár Józsefet a művelődési ház névadó ünnepségén Siposné Fodor Judit polgármester. Mint mondta, a névadás nem igényel hosszabb magyarázatot: a 2014-ben elhunyt művész munkássága és embersége iránti tisztelet motiválta a döntést.

A névadás megörökítő emléktáblát a polgármester és Molnár József lánya, Molnár Moni leplezte le.
Az ünnepség a nagyteremben folytatódott, Molnár József festmények között, hiszen itt látható a festő alkotásaiból összeállított tárlat. Ennek kapcsán Siposné Fodor Judit elmondta azt is: a Fáy-kastély remélt felújítása után végleg méltó környezetbe kerülnek a képek. Nagyréde önkormányzatának egyébként 47 Molnár József festménye van, ezek nagy részét maga a művész, majd halála után a hagyatékot gondozó lánya bocsátotta a falu rendelkezésére. A névadón elhangzott az is: legutóbb három képpel gyarapodott a gyűjtemény, melyeket Koren János adományozott a községnek.

 
Az ünnepi műsorban a férfi dalárda, a Csanak Citerazenekar, a Virtus Kamara Táncegyüttes és Jónás Ádám működött közre, az utóbbi Molnár József önéletrajzi írásából olvasott fel részleteket. Az egybegyűltek megtekinthették azt a videóbejátszásokkal és családi fotókkal színesített összeállítást is, amelyet Sascha Müller készített, Molnár Józsefre emlékezve.

Természetesen nem maradhatott el a közös dalolás sem: az ünneplők együtt énekelték el a művész kedvenc nótáját, csak úgy zengett az “A rédei halastó”…

A folytatásban átadták azokat az egyedi emlékplaketteket, amelyeket a névadó alkalmából készíttetett az önkormányzat, s amelyek tervezője Molnár Moni és Sascha Müller.

Az ünnepség adott módot a művelődési ház “A mi ’56-unk” címmel kiírt pályázatának eredményhirdetésére is. Mészáros Éva művelődés-szervező a pályázók munkáját elismerve és megköszönve úgy fogalmazott: a kulturális területen dolgozók élete folyamatos hadviselés a közöny ellen, s a pályázók ebben a harcban mutatkoztak kiváló társnak.

A díjazottak:
Fodor Nóra – dokumentum kategória
Sándor Liliána – tárgy kategória
Sándor Dániel – fotó kategória
Sebők András és Deme Tibor – novella kategória
Barnáné Molnár Margit – különdíj
Sándor Liliána és Sándor Dániel – fődíj

Az ünnepség zárásaként a család jóvoltából némi vendéglátás mellett kötetlenül beszélgethettek “Józsi bácsi” tisztelői, akik immár abban a boldog tudatban térhettek haza, hogy Nagyréde szülöttének méltó emléket a róla elnevezett művelődési ház.