Még egyszer a fákról

Hírek

Nagyréde területén több mint hétezer fa van. A kivágott hatvanöt fa helyett ötvenegyet ültet az önkormányzat – ezek nagy részét már el is ültették. A tizennégy “mínusz” a temetőben és a Fáy-kastélynál keletkezett.

Hatvanöt fa kivágása, 25 fa gallyazása és 25 fa koronaalakítása történt meg az elmúlt napokban Nagyrédén.
A kivitelezést Horváth László egyéni vállalkozó végezte, akit három ajánlattevő közül választott ki az önkormányzat. Ő adta ugyanis a legkedvezőbb ajánlatot: 886.500 + ÁFA áron végezte el a munkát.
(Összehasonlításképp: 2014-ben a temetőből 18 darab fát vágatott ki az önkormányzat, 980 ezer forintot kifizetve a munkáért.)
A kivágott fák nagy részéből – amelyek erre alkalmasak – az önkormányzat padlókat és léceket fűrészeltet, ezeket részben az állattartó telepnél használják majd, illetve a faluban lévő utcabútorok javításánál.
A fűrészárunak nem alkalmas faanyagot részben szociális tűzifaként, illetve ami annak sem megfelelő, azt aprítékként az intézmények fűtésénél használják majd fel.
Az új telepítések döntő része lezajlott, a napokban az óvodába érkezik még két fa, továbbá harminc orgonabokor. Ugyancsak napokon belül beültetik a fő útra és az egészségházhoz az összesen több mint negyven gyöngyvesszőt.
– Bízom benne, hogy a helyiek a frissen telepített növényeket is szeretni és óvni fogják – mondta a telepítések kapcsán Siposné Fodor Judit polgármester, megjegyezve azt is: az új növények kapcsán az önkormányzat határozatot hozott, melyben a fák eszmei értékét százezer, a bokrok és cserjék eszmei értékét ötvenezer forintban határozta meg.
Tizennéggyel kevesebb fát ültettek illetve ültetnek, mint amennyit kivágtak, ugyanis a temetőben a sírokat veszélyeztető fákat nem pótolják, a Fáy-kastélynál pedig a közelgő felújítás kapcsán megfogalmazott műemléki szempontok miatt kellett a fákat kivágni, így értelemszerűen ezek helyére sem ültetnek újakat.
A polgármester hozzátette azt is: a különféle cserjékből és bokrokból egyébként többet ültetnek el, mint amennyit ki kellett vágni.