Köszöntő a szociális munka napja alkalmából

Hírek

Őszinte szeretettel és mély tisztelettel köszöntöm a szociális munka napján az ágazatban dolgozókat, kiemelten is a Nagyrédén tevékenykedőket.

Bízom benne, hogy a szociális területen dolgozó munkatársaink az esztendő minden napján érzik, hogy mennyire fontosnak tartjuk és mennyire nagyra értékeljük áldozatos munkájukat. Akkor is, ha mindenre nincs ráhatásunk, az ágazati problémák átfogó orvoslása messze túlmutat az önkormányzati hatáskörökön és lehetőségeken.

Helyben, amit lehet, amit tudunk, megteszünk. Mint ahogy ők is nap nap után mindent megtesznek a rájuk bízottakért. A jóllétükért. Azért, hogy segítséget, támogatást, támaszt nyújtsanak. Egy nagy rendszer részeként, amit ellátórendszernek hívunk. De látjuk, tapasztaljuk, megéljük a hétköznapokban, hogy sokkal többről van itt szó. Emberi kapcsolatokról. Emberségről. Szeretetről.

Azt hiszem – és intézményünk, a Nagyrédei Gondozási Központ immár öt éves működését látva bizton állíthatom – ez a kulcszó: a szeretet. Ez mozgatja minden tevékenységüket. A szeretet húzódik meg a gondoskodás mögött, az őszinte odafordulás, az elfogadás motiválja tetteiket és lépéseiket. Ezért sokkal több ez, mint „ellátás”.

És ezt a többletet a dolgozók, a szakemberek adják hozzá az ellátáshoz. Ők azok, akik egy-egy kicsit minden alkalommal magukból is hozzátesznek az épp aktuális feladathoz, az épp felmerült probléma megoldásához. Igen: magukból adnak. Sokkal többet végeznek ők, mint munkát. Másképp fogalmazva: amit ők végeznek, az sokkal több, mint munka. Sőt, sokkal több, mint egy nehéz és szép hivatás gyakorlása. Az ő mindennapi tevékenységük az emberség. Intézményesített keretek között végzik, de ez a lényegen nem változtat. Emberségből adnak példát minden nap. Amikor idősekkel, rászorulókkal, fiatalokkal, elesettekkel, betegekkel foglalkoznak. Olyan embertársainkkal, akik valahol, valamiért „elakadtak” az életútjukon, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy úrrá legyenek a nehézségeiken.

S ezt a segítséget csakis emberektől, jó emberektől remélhetik.

Büszke vagyok arra, hogy Nagyrédén mindez napi gyakorlat. Kitűnő szakemberek foglalkoznak az ellátottakkal. Ez száraz tény, ami persze örömteli lenne akkor is, ha „csak” ennyiről lenne szó. De itt valami sokkal varázslatosabb és felemelőbb dolog történik napról napra. Jó emberek, szeretettel és emberséggel foglalkoznak más emberekkel.

Köszönet, hála és elismerés illeti őket. Köszönettel, hálával, elismeréssel köszöntöm hát mindannyiukat a Szociális Munka Napján.

Siposné Fodor Judit
polgármester