Hőségriasztás

Hírek

Az országos tisztifőorvos június 27. hétfő hajnaltól június 30. csütörtök éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A harmadfokú hőségriasztás miatt a szociális intézményekben életbe lépett a Vörös kód riasztás. Emiatt – ugyanúgy mint tavaly – az úton lévőket a Nagyrédei Gondozási Központ nyitvatartási időben egy kis “hűsölésre” fogadja.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy mindenki figyeljen magára és egymásra, igyanak sok folyadékot, 11 és 15 óra között, ha lehet kerüljék a tűző napot, lenge, jól szellőző világos ruházatot, kalapot, fejvédőt viseljenek, gyakran menjenek lehűtött helyiségbe, zárt autóban ne felejtsenek gyermeket, állatot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül:
védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe – áll a javaslatok között.
Sose hagyjanak gyermeket és állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete.