Energianád-termesztéssel is bővülhet a közfoglalkoztatás

Hírek

A közfoglalkoztatás megítélése országszerte igen vegyes, Nagyréde biztosan azok közé a települések közé tartozik, ahol jó célokat szolgál sikerrel a program.

Épp ezért az önkormányzat további fejlesztéseket, bővítéseket tervez. Ha sikerrel pályázik a falu a támogatásra, akkor újabb elemekkel gazdagodhat a közfoglalkoztatási program.

A mezőgazdasági tevékenységben 28 embernek adunk munkát, a már meglévő tevékenységek – szőlőművelés, szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés – mellett új elemként 2015-től a gomba- és a dísznövénytermesztést kezdjük meg. Üvegházban fogjuk mindazokat a virágpalántákat és egyéb dísznövényeket nevelni, melyeket utána a közfoglalkoztatottak ültetnek ki a településen, és gondozzák őket egész évben.
A 28 dolgozó mellé lehetőségünk lesz 1 munkavezetőt és 1 adminisztratív munkaerőt is alkalmazni, ezzel a képzettebb munkaerő is megjelenik a rendszerben.

Nem „csak” a közfoglalkoztatásban részt vevők, de a szélesebb nyilvánosság számára is világos, hogy valódi értékteremtő munka folyik a közfoglalkoztatás keretében.

A szövés és varrás területén heten találnak munkát. Már van az előző programnak köszönhetően szövőszékünk és varrógépünk, így tovább folytathatjuk a rongyszőnyegkészítést és ruhavarrást. Eddig is sok szép helyi népviselet újult meg a közfoglalkoztatás keretein belül, most még több nagyrédei férfi és női viseletet szeretnénk elkészíteni, ezzel segítve hagyományaink megőrzését. Ebben a programban hímzőgépet is szeretnénk vásárolni. A varrás keretein belül ruhajavításokat is tudunk majd vállalni, erre is van igény településünkön.
Ebbe a programba illeszkedik a kazánprogramunk is. Itt 4 embert alkalmazunk majd, négy önkormányzati intézményben már aprítékos kazán működik, ezzel energiaszámláink jelentősen csökkenthetők.

Az energiaprogram részeként tovább folytatjuk a papírtégla-gyártást és új elemként – öt ember alkalmazásával – belépünk az Arundo programba, melynek során az energianád termesztését honosítjuk meg Nagyrédén. Először 4 hektáron kezdjük meg a tevékenységet, de rövid időn belül a területnagyságot szeretnénk 10 hektárra emelni.
A középtávú célunk az, hogy Nagyréde gesztorsága mellett a programhoz további 8-10 környékbeli település is csatlakozzon.
2015 a gyom- és cserjementesítés, talajelőkészítés, tápanyagfeltöltés éve, 2016-ban pedig már ültethetnénk, télen már betakaríthatnánk a nádat. A megtermelt energianád további alapanyagot fog majd biztosítani kazánprogramunknak.

Összességében tehát 40 főt kívánunk a közfoglalkoztatásba bevonni ebben az esztendőben.

– Nagyrédén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a közfoglalkoztatási programnak és a szociális szövetkezet fejlesztésének van motorja Mészáros Tibor személyében. Az ő és szakmai stábja lelkes munkája viszi ezt a programot előbbre és előbbre. A „motor” mellé azonban üzemanyag is kell. Az állami támogatás mellé az önkormányzat ereje is szükséges. A szociális szövetkezet által megtermelt javak fő felvevő forrása a kezdeti időkben az önkormányzat. A baj akkor kezdődik, ha az önkormányzat nehéz helyzetben, a működésképtelenség határán egyensúlyoz – mondta el a közfoglalkoztatási program kapcsán Siposné Fodor Judit polgármester. Megemlítette azt is: miután Nagyréde pozitív példa a közfoglalkoztatás hasznára és eredményeire, bízik benne, hogy a kormányzat továbbra is támogatandónak ítéli a közfoglalkoztatásban elért eredményeket.