A tűzgyújtás szabályairól

Hírek

Az utóbbi hetekben többféle híradás látott napvilágot a szabadtéri tűzgyújtás, így például az avar és kerti hulladékok égetésének új szabályozása kapcsán. Nagyréde jegyzője tájékoztatót adott közzé, a szabályokat ismertetve.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg, melynek változásai 2015. március 5-én léptek életbe. A rendelkezés fő szabálya, hogy

225. § (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ennek értelmében a tűzgyújtásra vonatkozó helyi szabályokat Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2012.(VI.15.) Az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól szóló önkormányzati rendelet határozza meg.
Ennek egyik fő rendelkezése, hogy

„Az avart és kerti hulladékot az ingatlan területén belül égetni kizárólag PÉNTEKI napokon, szélcsendben, személyes felügyelet mellet lehet végezni.  Ünnepnapon és a hét egyéb napjain az égetés szigorúan tilos. Tilos az avar és kerti hulladék égetése közterületen, valamint egészségügyi és gyermekintézmények 100 méteres környezetében az intézmény működésének ideje alatt."

A jegyző teljes tájékozatója:

A tűzgyújtás szabályai – tájékoztató letölthető formában(pdf)