A szabadságszeretet ünnepe

Hírek

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a hősök emléke előtt tisztelegtek az ünneplők. A magyarság legjelesebb ünnepén a település legjelesebb kitüntetését is átadták.

A Molnár József Közösségi Színtérben megrendezett ünnepségen köszöntőjében Siposné Fodor Judit polgármester méltatta a ’48-as hősök szabadság iránti elkötelezettségét, s emlékeztetett rá: történelmünk vitathatatlan fordulópontja volt a forradalom és szabadságharc. Arra is kitért: a magyarok szabadságvágya és szabadságszeretete történelmünk során sokszor bebizonyosodott, s ennek fényét az sem tompítja, ha időlegesen kudarcba fulladt a szabadság kivívása. Hiszen “történelmi léptékkel mérve sokáig sosem tűrte az idegen béklyót a nemzet”. Emlékeztetett arra is: a szabadságért nem csak forradalmi időkben kell tenni, hanem minden egyes nap, kinek-kinek a maga posztján, a maga tehetsége és ereje szerint.

A következőkben a település legrangosabb kitüntetése, a Nagyrédéért Kitüntető Díj átadása következett.

Idén a képviselő-testület döntése értelmében Láng Lajosné Gréczi Margit festőművész, Virág Julianna pedagógus és a Bokréta Nyugdíjas Kör vehette át az elismerés. A polgármester mindannyiukat meleg szavakkal méltatta, hangsúlyozva, hogy a saját területükön mindannyian maradandót alkottak, öregbítették és öregbítik Nagyréde hírnevét, és elkötelezettek a helyi közösség iránt.

Az ünnepség folytatásaként az általános iskolások megemlékezése következett, majd a Nagyrédei Férfi Dalárda és a Csanak Citerazenekar műsora zárta az ünnepséget.