Újabb otthon, újabb esély – itthon

A Dózsa György úti családi ház átadásával az Esély-Otthon projekt keretében felújított ingatlanok sora teljessé vált. Összesen öt ingatlant – négy lakást és egy családi házat – használhatnak két éven át ingyen a pályázaton nyertes fiatalok.

A program keretében utolsóként felújított családi ház átadásakor Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: ez a program tökéletesen illeszkedik a településhez, beleillik az itt élők elképzeléseibe. Úgy vélte, ahol a fiatalok nem hagyják el a szülőfalujukat, ahol boldogok és szívesen élnek és dolgoznak, ott biztos, hogy élő és sikeres marad a település.

Beszélt arról is: ez a projekt is jól mutatja, hogy az önkormányzat nyitott és fogékony a jó kezdeményezésekre, s méltatta azt az együttműködést, ami meglátása szerint a község sikerének záloga. Mint fogalmazott: ez a jó kapcsolat, ez az együttműködés a jövőben is biztosítékul szolgálhat Nagyréde további fejlődéséhez.

Az átadási ceremónia után sajtótájékoztatón ismertették az Esély-Otthon projekt további részleteit. A lakhatási támogatásról szólva Markó Anita, a projekt koordinátora emlékeztetett: a lakástámogatást két évre vehetik igénybe a sikeresen pályázó fiatal családok. Ezt követően az önkormányzat újra meghirdeti a támogatást, újabb két évre, így a program ideje alatt összesen tíz fiatal családnak tudnak majd segíteni.

A program egyéb elemeit sorolva emlékeztetett: huszonhat fiatal kap havi hetvenötezer forintos tanulmányi ösztöndíjat.

Ugyancsak pénzben is jelentős összegű támogatás, hogy a különféle tanácsadásokon és workshopokon ingyenesen vehetnek részt a program révén a fiatalok, olyan tudást szerezve, amelyért piaci alapon súlys összegeket kellene kifizetniük.

A program helyi identitást erősítő elemei közül kiemelte a napokban befejeződött nyári tábort, melyben – a település helyi értékeire fókuszálva – a mozgóképkészítés alapjaival ismerkedhettek meg a táborozók. Ehhez jelentős eszközbeszerzést – videókamerákat, laptopokat, kiegészítőket – is sikerült a program támogatásával megvásárolni.

Siposné Fodor Judit polgármester szintén méltatta a program különféle elemeit, hangsúlyozva: a már megvalósult illetve folyamatosan zajló egyes programelemek hasznossága vitathatatlan. Megjegyezte azt is: nagy reményeket fűznek az ősszel induló OKJ-s képzéshez, amelyen nyolc nagyrédei fiatal vehet majd részt ingyenesen, a vállalkozóvá váláshoz szükséges ismereteket megszerezve.