Új lakások, új esély

Megtörtént az Esély-Otthon projekt keretében elkészült lakások átadása. Várhatóan nyár elején mind az öt felújított lakásba beköltözhetnek a sikeresen pályázók.

Az Esély-Otthon projekt keretében öt önkormányzati ingatlan – négy társasházi lakás és egy családi ház – felújítása történt illetve történik meg, ami még nincs kész, azokon az utolsó simításokat végzik a kivitelezők.

– Ma Magyarországon a fiatalok önálló életkezdésének egyik legnehezebb kérdése a lakhatás. Ha valaki két évig ingyen lakhat egy korszerű és korszerűen berendezett lakásban, azzal úgy gondolom olyan lehetőséghez jut, ami nagyban hozzásegíti, hogy a támogatott időszak – vagyis az ingyenes lakhatás – után eredményesebben meg tudja oldani a további lakhatását – mondta az avatási ünnepségen Siposné Fodor Judit polgármester.

Beszélt arról is: a 120 millió forintos projekt indításakor, még a pályázat pozitív elbírálása után is, a bizakodás mellett némi bizonytalanság, “jó néhány kérdőjel” is volt a döntéshozók körében, azonban a program eddigi eredményei bebizonyították: helyesen döntöttek, amikor a 16-35 éves korosztály helyben maradását szolgáló 120 millió forintos össz-költségvetésű programba belevágtak.

Beszélt az ösztöndíj-támogatások népszerűségéről, a megvalósult és folyamatban lévő képzésekről, amelyek mind-mind más és más területeken – az álláskereséstől a vállalkozóvá válás támogatásáig – nyújtanak segítséget a célcsoportba tartozó fiataloknak, igen szerteágazó eszközrendszerrel.

Esély-Otthon lakásavató

Szabó Zsolt országgyűlési kévpiselő az ünnepségen úgy fogalmazott: ez az alkalom egyfajta hittétel, amikor is hitet tesznek Nagyréde jövője mellett. Úgy vélte, a két éves ingyenes lakhatás nagyon nagy segítséget jelent a majd beköltözőknek, hogy aztán is Nagyrédén megtalálva a boldogulásukat “el tudjanak indulni” az életben.

A képviselő hangsúlyozta azt is: biztos benne, hogy a program révén kapott segítséget – bármelyik formájáról is legyen szó – a fiatalok nem fogják elfelejteni, s amikor eljön az ideje és meglesz rá a lehetőségük, viszonozni fogják.

Az ünnepélyes átadási ceremónia és a lakások megtekintése után a program szakmai nappal folytatódott, ahol számos, szintén az Esély-Otthon programban részt vevő települések ismerhették meg a nagyrédei jó gyakorlatokat, illetve megvitathatták tapasztalataikat.