Tájékoztató a nagyrédei koronavírus-helyzetről

covid-19 Hírek

Új szakaszban a járvány. Siposné Fodor Judit polgármester összefoglalója a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszakról.

A közösségi terjedés szakaszába lépett a koronavírus fertőzése Magyarországon. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy a robbanásszerű terjedést megelőzzük. Ebben a helyzetben nincs helye fegyelmezetlenségnek – hangsúlyozta Siposné Fodor Judit polgármester. Néhány kérdés köré csoportosítva össze is foglalta az első hét tapasztalatait

Van-e tudomása az önkormányzatnak hatósági karanténba helyezett, vagy igazolt fertőzött nagyrédeiről?

Igazolt koronavírus-fertőzöttről nincs tudomásunk. Hatósági karantén elrendelésére sem került eddig sor (2020. 03. 20. 16:00 órai állapot szerint)

Mennyien vannak önkéntes karanténban, ők jelezték-e az önkormányzatnak ezt, kötelező-e jelenteniük?

Három család van Nagyrédén önkéntes házi karanténban. Nem kötelességük ezt a döntésüket bejelenteni, de felhívásunkra szerencsére megtették. Továbbra is javasoljuk, hogy aki önkéntes karanténba vonul, az tájékoztassa az önkormányzatot, mert tudunk segíteni, illetve a jelen helyzetben minden információ fontos.

Az eddig meghozott korlátozó intézkedéseket mennyire tartják be a nagyrédeiek?

A bölcsőde, óvoda nem fogad gyerekeket, az iskolát is bezárták. A távolságtartásban, a személyes érintkezés visszafogásában talán egy kicsit lehetnénk még felelősségteljesebbek. Összességében azt gondolom, hogy Nagyréde jól vizsgázik, de fontos, hogy mindenki tartsa be a legalapvetőbb két szabályt: 1. maradjon otthon, ha csak teheti és 2., fokozottan ügyeljen a higiéniára, a személyes védekezésre.

A különösen veszélyeztetett 65 év feletti korosztály védelmére milyen intézkedések születtek, az önkormányzat segítségét mennyien veszik igénybe, van-e elegendő kapacitás az ellátásukra?

Saját hatáskörben még március 13-án felfüggesztettem a nappali ellátást a Nagyrédei Gondozási Központban. A 65 év feletti egyedülálló nagyrédeieket a gondozási központ munkatársaival közösen felkerestük, személyesen tájékoztattuk őket és felmértük az igényeiket, a helyzetüket.

Az első hét tapasztalatai alapján naponta átlagosan tíz telefonhívás érkezik, bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, postai csekk befizetésben és hasonló ügyekben kérnek segítséget tőlünk. A gondozási központ vezetője és munkatársai – Pardi Beatrix, Agócs Jánosné és Hanák Benedekné – folyamatosan dolgoznak. Tartják a kapcsolatot a gondozási központ ellátottjaival, a házi segítségnyújtást igénybevevőkkel és kezelik a rendkívüli helyzetben érkező további kéréseket. A kapacitásunk egyelőre elengendő, és ha romlana is a helyzet, akkor a polgármesteri hivatal jelenleg távmunkában dolgozó munkatársai közül is be tudunk vonni az idősek segítésébe kollégákat.

Kérem, hogy továbbra is jelezzen mindenki, akinek segítségre van szüksége! Egyúttal azt is kérem, hogy amennyiben bevásárláshoz kérnek segítséget, állítsanak össze egy átgondolt listát, hogy legalább 2-3 napra be tudjunk vásárolni nekik. A kereskedelmi egységek és a gyógyszertár is azt kérte tőlünk, hogy lehetőség szerint “tömbösítve” adjuk le az igényeinket. Így könnyebb összekészíteni, hatékonyabb az egész rendszer. De hangsúlyozom: tudjuk kezelni a kéréseket, tehát minden idős nagyrédeinek javaslom, hogy hívjon, kérjen és segítünk. Ezzel sokkal nagyobb bajokat lehet megelőzni. Az ő érdekük.

Egyébként azt tapasztalom, hogy az idős korosztály elég fegyelmezett ebben a helyzetben, sőt egymásra is jobban figyelnek, ez jó.

A szociális étkeztetés, a gyermekétkeztetés rendben működik?

A szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás rendben működik, a nappali ellátás felfüggesztése óta az ellátottakat napi rendszerességgel látogatják a gondozási központ munkatársai. A gyermekintézmények bezárása után az első héten tíz-tizenkét gyermek számára igényelték a szülők az egyszeri meleg étkezést. Egyébként a héten naponta ötven adag ételt készített az óvoda konyhája a szociális étkezés és a gyermekétkeztetés biztosítására. Ezt az óvoda konyhájáról vihetik el, egyszer használatos műanyag dobozokba kicsomagolva, betartva a távolságtartási és higiéniás szabályokat. Ezt a szolgáltatást is zökkenőmentesen veszik igénybe az érintettek.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta milyen ügyekben élt a polgármester a kibővített jogkörével?

A veszélyhelyzetben a polgármester jogosítványai kibővülnek. Ezt én úgy értelmezem, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatos döntési jogköröm bővült ki. Ennek jegyében döntöttem a gondozási központban a nappali ellátás felfüggesztéséről, az óvoda és bölcsőde bezárásáról. Pénzügyi döntéseket is igényel a helyzet, hiszen védőfelszereléseket kellett beszerezni az ellátásban dolgozó munkatársaiknak. Nagy hatékonyságú fertőtlenítő szereket kellett vennünk, amikkel a bezárt intézményeink teljeskörű fertőtlenítését elvégezhettük.

Szintén saját hatáskörben döntöttem arról, hogy Nagyréde százezer forinttal támogatja a hatvani Albert Schweitzer Kórházat a koronavírus elleni védekezés jegyében. Más típusú, a veszélyhelyzethez nem kapcsolódó döntéseket nem hoztam és nem szándékozom hozni.. Élek, de nem visszaélek a veszélyhelyzetben számomra biztosított széleskörűbb döntési jogkörrel.

A polgármestert tájékoztatják-e az állami szervek, ha érdemi változás történik a járványhelyzetben a településen?

Egyelőre fordított a helyzet, a felettes szerveink kérnek tőlünk információkat, adatokat, helyzetjelentést. Ezért is fontos, hogy például az önkéntes karanténban lévők jelezzék ezt a tényt számunkra.

A háziorvosainkkal, intézményvezetőinkkel folyamatosan tartom a kapcsolatot, a korrekt információáramlás nagyon fontos ebben a helyzetben. Mindenki felelősen teszi a dolgát.

Várhatók-e további operatív intézkedések Nagyrédén, ezekről ki dönt?

Mi a jogszabályok alapján, a kormány által meghozott döntéseknek megfelelően dolgozunk. Ha további intézkedéseket hoz a kormány, azokat is végrehajtjuk. A helyben szükséges egyéb döntéseket nekem kell meghoznom. De mint említettem: a háziorvosokkal, az intézményvezetőkkel folyamatosan konzultálva döntök, a helyi érdekeket szem előtt tartva.

Lesznek betegek – de nem mindegy, hogy mennyien, és főként nem, hogy egyszerre mennyien betegszenek meg

Nem ringathatjuk magunkat abba, hogy elkerül a vírusfertőzés. Biztos, hogy hamarosan megjelennek a megbetegedések Nagyrédén is. Nagyon-nagyon fontos, hogy a robbanásszerű járvány kialakulását minden lehetséges eszközzel megakadályozzuk. Ezért fontos, hogy mindenki tartsa be az óvintézkedéseket, kerülje a személyes kontaktust, mosson kezet, csak a legszükségesebb esetben menjen emberek közé, egyébként pedig maradjon otthon. Ez a leghatékonyabb – talán az egyedüli hatékony – eszköz egy durva járvány megelőzésére.

Ezért kérem ismét: főként az idős korosztályból keressék az önkormányzatot illetve a gondozási központot, hívjanak telefonon, mindenkinek segítünk.

Akinek pedig orvosi segítségre van szüksége, az az eljárásrendnek megfelelően telefonon hívja a háziorvosát aki a további teendőkről részletesen tájékoztatni fogja, meg fogja hozni a legjobb döntéseket!

Köszönet

Szeretném megköszönni munkatársaimnak és mindenkinek, aki a lakosság ellátása és biztonságának megtartása érdekében dolgozik a járványveszély idején. Szintén nagy köszönetet szeretnék mondani mindazoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik már bejelentkeztek, hogy szükség esetén miben és hogyan tudnának és szeretnének segíteni. Nagyon jó érzés, hogy Nagyréde egy összetartó és erős közösség! Maradjon is így!

Vigyázzunk egymásra!

A gondozási központ munkatársai az alábbi számokon hívhatók:
06-37/506-073 vagy 0630/446-8472

Az önkormányzat telefonos ügyeletet tart minden nap 08.00 – 11.30 óra között a 06/37-573-000 központi számon is. A hivatal munkarendjéről itt tájékozódhat.

A háziorvosok telefonszámai:

I. körzet: 37/373-024
II. körzet: 37/383-113
ügyelet: 37/300-981

A hivatalos kormányzati tájékoztató csatornák:

 06 80 277 455  06 80 277 456

 koronavirus@bm.gov.hu

weboldal: https://koronavirus.gov.hu/