Rád hagyományozom

Hírek

A farsangi időszak nehéz feladat programszervezés szempontjából Nagyrédén. A nehéz jelzőt itt persze nem negatív értelemben értjük, hiszen a nehézséget kizárólag az adja, hogy kevés a szabad hétvége. Ez az időszak a településen báli szezon, amikor egyéb szervezetek/intézmények programjai valósulnak meg, így február első hétvégéje volt az egyetlen alkalmas időpont annak a farsangi programnak a megszervezésére, melyet pályázati támogatásokból és helyi csoportok segítségével rendezett a Molnár József Közösségi Színtér.

A „Rád hagyományozom” program egy országos kezdeményezés helyi megvalósítása, melyben egy Heves megyei szervezet – rövid nevén – az Esélyek Háza volt a partnerünk. Esélyek Háza minden megyében van, az országos hálózatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma működteti és irányítja. A Heves megyei szervezettel még 2019-ben kerültünk kapcsolatba, azóta több közös eseményt is megvalósítottunk.


Az együttműködés célja ezúttal az volt, hogy egy olyan programot szervezzünk, melyben generációk találkozhatnak egymással és egy kellemes családi program keretében megvalósulhasson a közösségi művelődés, a tudásátadás.


A szombati rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek a farsangi hagyományok eredetével, a hagyományos farsangi szalagos fánk készítésének fortélyaival, a parketta hajfonás technikájával. A délután folyamán népi gyermekjátékokon, farsangi jelmezversenyen, kézműves foglalkozásokon vehetettek részt a gyerekek, érdeklődők.
A jelmezverseny legjobbjait értékes ajándékokkal díjaztuk:

  • Gyöngyösi Állatkert – 4 fős családi belépőjegy
  • Mátra Művelődési Központ – “Ágacska” című előadására 4 fős családi belépőjegy
  • Északi Pont – Gyöngyös – Virtuális Játékterem ajándékutalvány
  • Különdíj: A Virtus Kamara Táncegyüttes és a Molnár József Közösségi Színtér ajándékcsomagja

Köszönjük támogatónknak a nyereményeket és a fánksütéshez felajánlott lekvárt a Benedek Gyümölcsfarmnak!
A mozgalmas és tartalmas délután moldvai táncházzal zárult, mely a Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával valósulhatott meg. A rendezvény ideje alatt a Dobroda zenekar muzsikája biztosította a jó hangulatot.
Köszönjük a Bokréta Nyugdíjas Kör és a GasztroKlub segítségét a finom fánkok elkészítésében, a Virtus Kamara Táncegyüttes közreműködését a szervezésben és a foglalkozásvezetésben.

Örülünk, hogy ilyen sokan ellátogattak farsangi rendezvényünkre, bízunk benne, hogy a program megvalósításában is hagyományt tudunk teremteni és a harmadik “Rád hagyományozom” rendezvény is megvalósulhat Nagyrédén.

Markó Anita
művelődésszervező