Papírszínház, azaz a kamishibai

Hírek

A nagyrédei MeseMorzsa bábcsoport Tasi Mónika és Marosi Krisztina meséjén keresztül ismerkedett meg a papírszínház módszerével, „A soknevű macska” című mesét adták elő november 8-án a Nagyrédei Gondozási Központban.

Az előadás előtt röviden ismertették a módszer eredetét a klubtagokkal, majd elmesélték a gyerekek a vicces történet.

Bár a papírszínház technikában eredetileg nem szerepelnek kézi bábok, a bábos gyerekek mindenképpen meg akarták mutatni azt a közel 40 éves kesztyűbábot, melyet a csoportvezetőjük, Kovácsné Erki Dalma mutatott meg nekik. Az „idős” cicabáb egy-egy jelenet alkalmával megjelent a történetben, az előadás után pedig közelebbről is megnézhette, kipróbálhatta a hallgatóság.

A bábcsoport az előadást követően sem pihen, máris folytatják a munkát a következő mese tanulásával. Ezúttal már karácsonyra készülődnek.

A kamishibai japán eredetű szó, jelentése papírszínház ( „színházi játék papírból” ). Elsőként a 12. században buddhista szerzetesek használták a papírszínházat, hogy nevelő célzatú, erkölcsi tanulságot hordozó történeteket meséljenek el és szemléltessenek a képek segítségével. A későbbi századokban egyre ismertebb mesemondó módszerré vált a papírszínház és elterjedt az egész világon.


Markó Anita
művelődésszervező