Óvodások, iskolások figyelem! – Kezdődnek az ingyenes táncoktatások

Hírek

Az óvodások és az iskolások részére október első hetében megkezdődnek az ingyenes néptánc- és balettoktatások. A jelentkezőket még fogadják a tanfolyamokra.

A tanfolyamok részletei az alábbi plakátokon láthatók:

Iskolásoknak

iskola-plakat-tancok
https://nagyrede.hu/wp-content/uploads/2017/10/iskola-plakat-tancok.pdf

Óvodásoknak

ovoda-plakat-tancok
https://nagyrede.hu/wp-content/uploads/2017/10/ovoda-plakat-tancok.pdf

És, hogy kik ők, akik a gyerekeket tanítják?

Nagyrédéért ketten, a közösséget szervezik!

2014 februárjától dolgozik Nagyrédén a Virtus Kamara Táncegyüttes.
A vezetők Albunovics Milán és Besze Zsófia.
Munkásságuk még egészen fiatalnak mondható itt nálunk, de több alkalommal is bebizonyították rátermettségüket és falunk iránti szeretetüket. Sokan nem tudják, de Művelődési Házunk termeiben alkotnak maradandót az utókornak. Az itt töltött idők óta három sikeres új darabbal bővült repertoárjuk: Bengyáló a leleményes, Antitézis, Télűzők. Minden évvégén bevett szokás náluk a karácsonyi évzáró műsor, ahol tánc és zene foglalja köntösbe a karácsonyi hangulatot és hoz melegséget a közönség szívébe.

Fotó: Markó Anita


2014 óta hazánkban és külföldön is megfordultak fellépőként, vendégművészként egyaránt, ahová vitték Nagyréde hírét. Táncoltak már Erdélyben, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és Ukrajnában is.
2015-ben ünnepelték fennállásuknak 5 éves évfordulóját, ahol a legsikeresebb koreográfiák mellett régi táncosaik is megmutatkozhattak.
2016 Karácsonyán adatközlőket hoztak falunkba a romániai Bálványoscsabáról. Akik hírül vitték Erdélybe a nagyrédei vendégszeretetet.
2017-ben egyetlen Heves megyei párosként jutottak be a Békéscsabai Országos Szólótáncfesztivál döntőjébe.
2017.-ben valami még maradandóbbat alkottak a nagyrédeiek számára. A régi híres Nagyrédei Magyar Banda (rezesbanda) utolsó, egész életében zenészként tevékenykedő leszármazottjáról, Balázs Miklósról ’Kankara’, készítettek múltmegőrző filmet a Credo Media, az Önkormányzat és a nagyrédei emberek segítségével. A film mellett felgyűjtöttek több órás muzsikálást, és anekdotázást Miklósról.

Albunovics Milán 13 évig volt hivatásos táncosként, a Zsuráfszky Zoltán által vezetett Budapest Táncegyüttes tagja. Szakmai tudását Budapesten és Salgótarjánban a Nógrád Táncegyüttesben szerezte. 2013 óta oktatja a gyermekeket, felnőtteket néptáncra Nagyrédén. A jelenlegi néptánc- és balettoktatás magas színvonalon működik. A nemrég indult balettcsoport az idei Szüreti Napokon mutatkozott meg először nagyközönség előtt.
A 2013 óta működő Kecele Gyermektáncegyüttes viszont már több, mint egy órás repertoárral, tánctudással rendelkezik.
Nevükhöz kötődik az Önkormányzat által támogatott, októbertől induló ingyenes néptánc- és balettoktatás Nagyrédén, ahol a diákok, óvodások saját lakhelyükön tanulhatnak kultúrájukról és a művészi mozgásokról.
Besze Zsófia a Fóti Népművészeti Szakközépiskola volt diákja, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán végzi a kulturális közösségszervezés szakot. 2016 márciusában lelt rá 1937-es, 1953-as és 1975-ös archív hangfelvételekre, amiket neves néprajzkutatók rögzítettek itt helyben Nagyrédén. A felvételeken nagyrédei lakosok hallhatóak, ahogy énekelnek, zenélnek (pl.: a lakodalmi szokáskörbe tartozó ’Gyertyástánc’ dallamot). Ezeken felül kezükbe került több archív videóanyag és jegyzőkönyv is Nagyréde kulturális életéről. Az archív gyűjtéseken olyan nagyrédei, köztudatban még mindig élő, híres emberek táncolnak, mint például Balázs István ’Kankara’, Mészáros János (vőfély), Bene Benedek, Bartha Imre.
A felvételeken szerepelnek még most is élő emberek. A kapcsolatot már néhány időssel felvették, így készült el Rudas Jánosné Kis Etellel közös gyűjtésük, ahol Etel néni a régi időkről, a nagyrédei tánc hagyományozódásáról beszélt több alkalommal is. Tervük közt szerepel, hogy a már Gyöngyösbokréta mozgalom alatt élőkkel felvegyék a kapcsolatot és összegezzék Nagyréde régi, kulturális életét.
Besze Zsófia hozzákezdett Nagyréde tánctanulmányának a megírásához, vannak ehhez segítségül régi és a jelenlegi gyűjtések is, hiszen fontos a hiteles forrás, egy ilyen témában.
A jövőben céljuk a Kankara film hagyományát folytatni, és több nagyrédei lakossal is elkészíteni egy rövid életrajzi értékőrző filmet.
Az októberi ingyenes oktatást segítségül hívva, szeretnék a nagyrédei táncoktatást felvirágoztatni. A gyermekcsoportokat minél több versenyre vinni, ezzel újabb hírnevet szerezve településünknek.

Besze Zsófia és Albunovics Milán