Nagyrédéről

Nagyrédéről

Budapestről a 3. számú főúton Gyöngyös, illetve Eger felé haladva, az autópályát a Gyöngyös-Nyugati lehajtónál elhagyva, a fővárostól mintegy 70, Gyöngyöstől 10 kilométerre, a Nyugati Mátra peremén található Nagyréde.

Nagyrédét a mezőgazdaság, azon belül és a szőlő- és gyümölcstermesztés tette országosan is ismertté. A környéken itt kezdték el a szőlő mellett a keresettebb gyümölcsök termelését, értékesítését. Mára a málna, vagy a különböző mirelit áruk épp olyan híresek az országban, mint amilyen jónevű a falu bora: a napjainkban Magyarországról exportált bor egytizede terem a község dűlőin.

A rendszerváltás utáni évek önkormányzati fejlesztéseinek fő irányát az infrastrukturális fejlesztések adták. Az egyik legfontosabb feladat a községi ivóvíz-szolgáltatás mennyiségi és minőségi problémáinak megoldása volt, melynek eredményeként 1992-ben átadták az új víztisztítóművet és az új mélyfúrású kutat. Párhuzamosan megindultak a községi szennyvízcsatorna-hálózat építésének előkészületei is, a beruházás 1996-ban fejeződött be. Az infrastrukturális lefedettség (ivóvíz, telefon, kábeltévé, gáz, szennyvíz és úthálózat) lényegében teljesnek mondható.
A faluban sok a látnivaló: Nagyréde temploma; a volt földesurak kúriái, a Fáy, a Földváry, a Brezovay kastély; a XVIII. század végi és XIX. század eleji népi építkezés néhány megmaradt lakóháza.
A község három jelentős kiállítóhellyel rendelkezik, a Nagyrédei Galéria, a Zsellérház és a Borászati Múzeum.

A település több nagy hagyományú rendezvényre várja rendszeresen a vendégeket: ilyen a Nyitott pincék Napja, a Szüreti Napok, az Újbor Ünnepe. A vendégek fogadására már több portán falusi szálláshelyeket alakítottak ki.

Ezen a vidéken minden megtalálható – halastótól a hegyekig, ugyanis 30 km hosszan nyújtózik el Nagyréde “fölött” a Mátra láncolata. Mindenki megtalálhatja a kedvére való időtöltés formáját és helyszínét – a horgászástól a túrázásig, hegymászásig, kerékpározásig, a község és a környék látnivalóinak, nevezetességeinek megtekintéséig.