Dunán innen, Tiszán túl – ifjúsági tehetségkutató verseny

Hírek

„X. DUNÁN INNEN, TISZÁN TÚL” Kárpát-medencei gyermek és ifjúsági tehetségkutató verseny TELEPÜLÉSI ELŐVÁLOGATÓ NAGYRÉDE


Nagyrédén számos tehetséges gyermek és fiatal él, ezért a Molnár József Közösségi Színtér települési előválogató versenyt hirdet, melynek győztesei részt vehetnek a „X. Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei népművészeti tehetségkutató versenyen.


A helyi verseny megszervezését Nagyréde Nagyközség Önkormányzata támogatja.


A Kárpát-medencei és a települési verseny szervezőinek egyaránt célja a tehetségek felkarolása, elismerése mellett, hogy a vetélkedő révén minél szélesebb körben megismerjék a gyerekek és a fiatalok a magyar népköltészet, a népzene és a néptánc csodálatos világát és a magyarság értékeit.


Versenyek időpontjai és helyszínei:


Települési előválogató verseny:
Nagyréde, Molnár József Közösségi Színtér – 2019.05.10. (péntek) 16 órától

A kategóriákban legjobban teljesítők a területi elődöntőbe jutnak, majd onnan akár a miskolci döntőbe is bekerülhetnek.

Területi elődöntő:
Visznek, IKSZT (3293 Visznek, Szabadság út 6.) – 2019.05.18. (szombat) 9 óra

Döntő:
Miskolc, Művészetek Háza – 2019.06.22. (szombat)

A települési előválogató verseny fővédnöke:
Siposné Fodor Judit – Nagyréde polgármestere


A zsűri tagjai a településen tevékenykedő és a kategóriákban elismert előadók, csoportvezetők, illetve intézményvezetők.
A versenyre az alábbi kategóriákban és korcsoportokban lehet nevezni:


Kategóriák:

 1. Népmese
 2. Népzene
 3. Népdal
 4. Néptánc

  Korcsoportok:
  I. korcsoport: 6-tól 12 éves korig
  II. korcsoport: 13-tól 18 éves korig

  Jelentkezés:
  Egy gyermek akár több kategóriában is nevezhet a versenyre, de minden kategóriához külön jelentkezési lap kitöltése és leadása szükséges.
  A hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapok leadási határideje: 2019.05.06. (hétfő)
  A jelentkezési lapokat a Szent Imre Általános Iskola titkárságán vagy a Molnár József Közösségi Színtér irodájában lehet leadni.

  A jelentkezés feltételei:
  A versenyt amatőr népmese, népzene, népdal és néptánc területén tevékenykedő gyermekek számára írtuk ki.
  A versenyre az autentikus magyar népmese, népdal, népzene és néptánc bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.
  A versenyen 6 és 18 éves kor közötti gyermekek vehetnek részt.
  A versenyen való részvétel feltétele a szülői nyilatkozat kitöltése. A kitöltött és aláírt nyilatkozat leadható előzetesen a jelentkezési lappal vagy legkésőbb a verseny napján, a helyszínen.
  Csoportos nevezés esetén legfeljebb a tagok 25%-a tartozhat a nevezéstől eltérő, más korcsoportba (emellett 22 év feletti felnőtt nem szerepelhet a csoportban.)
  Népzene esetében más műfajok hangszereit, stíluselemeit , motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal nevezni nem lehet.
  Nevezési díj egyik verseny esetében sincs!
  Előadással kapcsolatos elvárások, ajánlások:
  A versenyzők lehetőség szerint az előadásuknak megfelelő, ahhoz illeszkedő ruházatban jelenjenek meg.
  Néptánc:
  Néptánc kategóriában egyéni, páros és csoportos formációban indulhatnak a versenyzők. A versenyzők fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, egyéni és páros tánc esetében legfeljebb 4 perc, csoportok esetében legfeljebb 6 perc időtartamban. Az előadások elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és eredeti előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása. A kiséret lehet digitális (pendrive-on vagy CD-n, MP+ formátumban) vagy lehetőség van élő kíséretre is (ezt a versenyzőnek kell biztosítania és előre kell jelezni a szervezőknek.)
  Népzene:
  Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú csoportok indulhatnak, fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, legfeljebb 5 perc időtartamban. Az előadás során csak saját népi hangszer használható (tehát például blockflöte nem). Az egyéni vonósok, pengetősök és fúvósok külön-külön kerülnek értékelésre. Az elbírálás során kiemelt szempont a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, csoportos produkció esetében a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása. Egyéni kategóriában induló hegedűsök esetében lehetőség van brácsa kíséret biztosítására (saját kísérő által).
  Népdal:
  Népdal kategóriában egyszemélyes és csoportos műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők szabadon választott dallal vagy dalcsokorral szerepelhetnek, összesen négy és fél perc áll rendelkezésükre. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok eredeti előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.
  Népmese:
  Ebben a kategóriában nevezni lehet a magyar népmese kincsből merített eredeti népmesével, fordulónként egy-egy mesével, legfeljebb 5 perc időtartamban. Egyéni és csoportos nevezéseket is elfogadunk. Értékelési szempont a népmese folyamatos előadása, az előadó(k) beszédkészsége, előadásmódja, a szöveg érthetősége, megfelelő hangsúlyozása, az előadó(k) kapcsolata a mesével és a közönséggel és a színpadi megjelenés.
  A zsűri javaslata, hogy a gyermekek saját nyelvükön meséljenek, ne próbáljanak más dialektusban vagy olyas mesét mesélni, amit nem értenek és nem éreznek magukénak. A felkészülésben a hazai folklór gyűjtemények mellett (ezek megtalálhatók például a Hagyományok Háza könyvtárában is) sokat segíthetnek például az interneten megtalálható élő mesemondókról, élőszavas mesélésről készült videók.
  Bővebb információ, jelentkezési lap és szülői nyilatkozat kérhető:
  Markó Anita – művelődésszervezvő, Molnár József Közösségi Színtér
  Vagy letölthető: