Bátrak voltak, akik mertek

Hírek

Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztünk. A Molnár József Művelődési Házban kezdődő tiszteletadás az ’56-os emlékműnél folytatódott.

Akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek… – Ady Endre soraival köszöntötte a megemlékezőket Siposné Fodor Judit polgármester a művelődési házban. Mint fogalmazott: minden rendszer kitermeli a maga „ellenállóit”, s ugyanúgy kitermeli a kiszolgálóit is. A talpnyalóit, a haszonlesőket, az elvtelenül dörgölődzőket. Minden rendszer kitermeli a maga életben tartóit és elveszejtőit egyaránt.

– 1956-ban, az orosz tankok hathatós közreműködésével a képmutató és elnyomó rendszer végül életben marad. De meggyőződésem, hogy akkor rogyott térdre, és a következő évtizedekben sem tudott talpra állni. Hiába volt a propaganda, hiába voltak a hangzatos jelszavak, és hiába hitték el sokan, hogy itt tényleg valami olyat építünk mindannyian, ami mindannyiunké – fogalmazott a polgármester.

Emlékeztetett arra is: évtizedekkel a vérbe fojtott 56-os forradalom után mégiscsak kivívta szabadságát a nép.
Ezt a szabadságot kell megvédenünk, óvnunk és ápolnunk. És ezzel nem csupán azoknak a hősöknek tartozunk, akik az életüket adták a szabadságért, a szabadság eszményéért. A szabadság megóvásával, megtartásával és védelmezésével tartozunk a gyerekeinknek, az unokáinknak, és az ő unokáiknak is.

A szónoklat után a Szent Imre Általános Iskola diákjai elevenítették fel ’56 eseményeit, majd a Férfi Dalárda katonadalokkal tisztelgett a hősök emléke előtt.

A műsort követően a már hagyományos fáklyás felvonulás indult az 1956-os emlékműhöz, ahol a település, az intézmények, civil szervezetek koszorúkat helyeztek el, és sokan gyújtottak mécseseket a szabadságért életüket áldozók emlékére.